Sighisoara

Email Imprimare PDF
Sighisoara

Sighisoara, cetatea saseasca de pe Tarnava Mare, este unul dintre cele mai frumoase si mai bine pastrate orase-cetati ale Europei. Atestata documentar la 1280 sub numele de Casrum Sex, Sighisoara este simbolul evului mediu transilvan, fiind cea mai mare cetate locuita a Europei. Casele, turnurile, bastioanele, strazile ce te poarta in inima evului intunecat, sunt atractiile burgului inclus in patrimoniul UNESCO.

Simbolul orasului este Turnul cu Ceas, ce reprezinta principala poarta de intrare in cetate. Constructia sa a inceput in secolul al XIV-lea. Turnul cu Ceas domina cetatea cu cei 64 m ai sai,  balconul sau oferind o splendida perspectiva asupra burgului de pe Tarnava Mare. In trecut adapostea administratia orasului, astazi aici aflandu-se Muzeul de Istorie. Un alt important simbol al burgului Sighisoarei il reprezinta Biserica din Deal, unde se ajunge urcand treptele de lemn ce pleaca din cetate, alaturi de Biserica aflandu-se si Scoala din Deal. Biserica din Deal este mentionata in documente pentru prima data in 1345, fiind una dintre cele mai reprezentative constructii ale stilului gotic transilvan.

Intre secolele al XIV-lea si al XVI-lea in jurul cetatii au fost construite ziduri de aparare impotriva atacurilor turcesti. Puternicele bresle ale Sighisoarei au construit 14 turnuri de aparare, astazi pastrandu-se doar noua dintre acestea. Dintre cele noua turnuri si trei bastioane ale Sighisoarei, alaturi de Turnul cu Ceas, cunoscute sunt si Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cismarilor si Turnul Croitorilor.

In Sighisoara, in apropierea Tunului cu Ceas se gaseste Casa Vlad Dracul unde in 1431 s-a nascut Vlad Tepes. La primul etaj, casa adaposteste Colectia de arme medievale, la parter aflandu-se un restaurant. Piata Cetatii a fost in vechime martora proceselor publice si a executiilor celor acuzate de vrajitorie.

Astazi, strazile inguste ale vechiului burg se anima in fiecare vara, atunci cand cavaleri in armura, domnite in conduri si rochii medievale, vrajitoare si menestreli se intorc in timp si reinvie spiritul Sighisoarei. Aici isi dau intalnire reprezentantii minoritatilor ce traiesc in Romania, pentru a-si pune in valoare portul si obiceiurile lor.

Articol realizat de Marian Vilceloiu

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Sighisoara