Cetatea de la Deva

Email Imprimare PDF
Cetatea de la Deva
La marginea municipiului Deva, pe dealul vulcanic situat la altitudinea de 371 m, se afla cetatea Deva, care dateaza din anul 1269.
Ea a fost un bastion de aparare in luptele impotriva cotropitorilor otomani din Transilvania, iar in timpul rascoalei lui Horea din anul 1784 stapanii cetatii au rezistat aici la atacurile iobagilor si a minerilor din Muntii Apuseni.
Datorita unei explozii care a avut loc in magazia cu praf de pusca a  fortaretei, in anul 1849, cetatea a ajuns o ruina. Dealul cetatii este cunoscut pentru flora sa bogata (1459 specii de plante) si fauna (vipera cu corn).
In prezent, cetatea se afla intr-un amplu proces de reabilitare, in valoare de 6 milioane de euro, care va reface in totalitate acest monument. Programul prevede reabilitarea Salii Cavalerilor, a mormantului lui David Francisc, iar in incinta sunt prevazute sa functioneze o librarie de carte veche, ateliere de manufactura si pavilioane expozitionale cu obiecte descoperite in aceasta zona arheologica. La eliberarea autorizatiei de constructie Academia Romana a solicitat amenajarea unui drum de acces si a unei parcari in afara zonei istorice protejate.
Prin aceste lucrari de reabilitare cetatea va deveni un obiectiv turistic de referinta pentru municipiu.
Turistii care doresc sa viziteze acum cetatea o pot face cu ajutorul unei telecabine care urca de la baza dealului pana langa zidurile cetatii.
Daca treceti prin zona aceasta incarcata de istorie, nu ocoliti obiectivul turistic “Cetatea Deva” pentru ca nu o sa regretati nici o clipa din timpul petrecut aici.

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cetatea de la Deva