Barajul și Valea Drăganului

Email Imprimare PDF
Barajul si Valea Draganului
Ca să scăpăm de agitația orașului, haideți să facem o plimbare, în apropierea Clujului.
Pe soseaua E60 ce duce spre Oradea, la 65 de km de Cluj-Napoca, este o bifurcație la stânga, drum ce ne duce la Barajul și Valea Drăganului. Pe un drum șerpuitor printr-o  padure cu amestec de fag, molid și brad, jnepen pe golurile montane cele mai înalte, un drum care din cauza gropilor, nu ne lasă să mergem cu viteză prea mare, moment bun să putem admira zona.
Valea Drăganului este situată la limita dintre munții Vlădeasa și muntii Meseș. Barajul Drăganului este o construcție din beton în arc de dublă curbură și reține un volum de 112 milioane metri cubi de apă, și are o dublă utilitate, acumularea apei pentru uzina de la Remeti și de retenție a viiturilor. Are o înălțime de 120 metri și o lungime de 424 metri.
Sub apă, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Pârâul Crucii. Aici s-au refugiat foarte mulți români din toate satele cedate prin dictatul de la Viena în 1940. De aici treceau peste munte la Stâna de Vale sau Budureasa să-și aducă cele necesare traiului. Aici era magazinul de la care, cei ce lucrau la exploatarea lemnului, își făceau aprovizionarea săptămânală. Veneau cu mocănița, pe platforma vagoanelor, cumpărau cele necesare, apoi, se împrăștiau prin toți munții pe la cabanele forestiere.
O plimbare de-a lungul barajului reprezintă un prilej bun pentru a inspira aer curat, a admira cum apa a sculptat acești munți, prilej de a te bucura de liniștea care te înconjoară, sunetul apei și adierea vântului.
Vă doresc plimbare plăcută în mijlocul naturii!

Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Barajul și Valea Drăganului