Lacul și Barajul Leșu – Stâna de Vale

Email Imprimare PDF
Lacul si Barajul Lesu – Stana de Vale

O zonă minunată, cu un peisaj deosebit și legende pe măsură, este zona Lacul și Barajul Leșu și Stâna de Vale. Lasă nebunia orașului, și fă o plimbare în această zonă, te asigur că nu vei regreta, tot ceea ce vei vedea aici, te va delecta.

Lacul de acumulare Leșu a fost dat în folosință în anul 1973, având o suprafață de 148 hectare și volumul de apă ce se poate reține  în spatele barajului este de 28,3 milioane m³. Apa lacului alimentează hidrocentrala Leșu, care s-a dat în folosință în anul 1977. Coada Lacului a devenit din ce în ce mai populată, asfel s-a format un adevărat sat de vacanță. Drumul forestier care trece pe lângă lac ajunge până la Stâna de Vale.

Stațiunea Stâna de Vale este una dintre cele mai minunate stațiuni din țară, amplasată la o altitudine de aproape 1100 m în Munții Apuseni(Vlădeasa), este complet izolată și înconjurată de munți. Principala atracție o reprezintă Izvorul Minunilor, despre care legenda spune că are un efect tămăduitor fiind una dintre cele mai pure și apreciate ape de izvor de la noi din țară.

Fiecare atracție turistică cu legenda ei. Iată ce spune legenda legat de Izvorul Minunilor “Cât timp a ținut vrăjmășia dintre împăratul focului și regele ghețurilor? Până când plecat la vânătoare, feciorul împăratului de foc lua urma inorogului fermecat. Prin pădurea ielelor, peste valea plângerii, până în inima munților. Așa cunoscu prințul pe cea mai frumoasă între făpturi, prințesa ghețurilor. Și iubirea lor, minune, izvor veșnic s-a făcut. Lumea s-a schimbat, dar izvorul încă mai susură. “

Ce poți face aici ? În primul rând, drumeții. Există 16 trasee montane marcate, la finalul cărora poți admira cea mai mare cascadă din România, “Săritoarea Bohodei”, cu o înălțime de peste 95 m. Se organizează plimbări la Peștera Urșilor, Peșterile Ferice, Onceasca, Alunului și Meziad, Cascada Iadolina.

Iarna, iubitorii de schi, găsesc aici o pârtie dotată cu instalație de urcare pe cablu. Stâna de Vale este situată la o altitudine de peste 1100 m, ceea ce face ca precipitațiile să fie abundente, aici stratul de zăpadă depășește 2 m, și durează până în luna aprilie.

Distanța dintre marile orașe și obiectivul turistic

  • Satu-Mare – Stâna de Vale – 193 km
  • Oradea – Stâna de Vale – 86 km
  • Cluj-Napoca – Stâna de Vale – 135 km
  • Timișoara – Stâna de Vale – 148 km
  • Sibiu – Stâna de Vale – 285 km
  • Brașov – Stâna de Vale – 320 km
  • București – Stâna de Vale – 504 km
  • Iași – Stâna de Vale – 446 km

Din păcate, nu pot să îți spun că acolo vei găsi locuri de cazare pe masura frumuseții locului, doar câteva hoteluri care, pe vremea răposatului, erau adevărate centre de tratament, azi multe sunt în paragină. Dar peisajul te va face să uiți acest neajuns al zonei.

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Lacul și Barajul Leșu – Stâna de Vale