Pestera Scarisoara – monument al naturii

Email Imprimare PDF

Pestera Scarisoara - monument al naturii

Ce este o pestera? Orice gol natural aflat in scoarta Pamantului suficient de mare pentru a permite accesul omului, cu o lungime mai mare de 5 metri.. Pesterile se formeaza ca urmare a actiunii diferitelor procese in mai multe tipuri de roca.

Pestera Scarisoara este situata in Muntii Apuseni, pe teritoriul comunei Garda de Sus si este cea mai mare pestera cu gheata din Romania, situata la altitudinea de 1165m si dateaza de peste 3 000 ani. Pestera are o lungime de 720 m si adancime de 105 m.

Stiai ca blocul de gheata are un volum de 75 000 ml si o grosime de 15 m ?

Pentru prima data, pestera a fost mentionata de catre Adolt Schmididi in 1863, geograf austriac care a facut primele observatii si prima harta a pesterii. Pestera a fost declarata monument al naturii si rezervatie speologica.

Intrarea in pestera se face printr-un aven cu diametrul de 60 m, care reprezinta poarta pesterii. Pestera este impartita in mai multe sectoare ce au diferite denumiri, Sala Mare cu trecere in Biserica unde se gasesc peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata fiind totodata principala atractie turistica a pesterii. In stanga acestei sali, se ajunge in Rezervatia Mare sau in Rezervatia Mica. La adancimea maxima a pesterii de 105 m, se afla Galeria Maxim Pop. Celelalte doua sectiuni ale pesterii Catedrala si Palatul Sanzianei sunt lipsite de gheata.

Insa o alta legenda spune ca, in spatele formatiunii calcaroase numite “La Brazi “, exista doua bazine tot timpul pline cu apa. Cine se aseaza in genunchi, isi descopera capul si bea direct cu buzele si-si pune o dorinta, isi va vedea visul cu ochii. Conditia este sa-si respecte “ritualul “ si, timp de cel putin un an sa nu divulge nimanui dorinta pusa.

Stiai ca Pestera Mammoth din SUA, a carei galerii insumeaza peste 580 km, este cunoscuta ca fiind cea mai lunga pestera din lume ? Cea mai lunga pestera din Romania este Pestera Vantului, avand o dezvoltare de peste 47 km. Printre cele mai cunoscute pesteri din Romania se mai numara si Pestera Ursilor, Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Muierii, Pestera Meziad, Pestera Piatra Altarului, Pestera Polovragi, Pestera Cioclovina Uscata, Pestera Cuciulat, Pestera Topolnita si Pestera Dâmbovicioara .

E bine de stiut ca vizitarea pesterii se face doar cu ghid, intrarile grupurilor de 20-50 de persoane se face la ore fixe: 9.00, 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00.

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Pestera Scarisoara – monument al naturii