La Targoviste, dupa 22 de ani (I)

Email Imprimare PDF

La Targoviste, dupa 22 de ani (I)

Ianuarie 2010, Sinaia. O dimineata cetoasa sa-ti dea toata geografia peste cap. Peisaj montan care sa te lase buimac, cu o bucata de perdea dupa gat. Ca din seninul planurilor facute inainte de a ajunge la Sinaia, il trag pe sofer de la cafeaua lenesa si ii propun un traseu pana la Targoviste. Da, pe ceata asta! Caci cum sa va spun, in vechea capitala domneasca am mai calcat tocmai prin 1988…

Cam o ora jumate a fost drumul Sinaia-Targoviste, cu toata ceata care ne invaluia. De amintit de pe traseu: tigania din Moroieni (groaznica prin mizerie si periculoasa din cauza iresponsabililor care merg pe mijlocul strazii) si soselele ciuruite. Dar nu mai tin minte unde a fost mai daunator la trafic si pentru masina: Fieni sau Pucioasa.

In fine, ne-a ajutat Dumnezeu si am ajuns cu bine la Targoviste, un oras pustiu din cauza de inceput de ianuarie. De fapt nu chiar pustiu pentru ca era coplesit de ceata. Am lasat masina intr-o parcare de hotel, spre nedumerirea unei mici haite de caini care se harjoneau prin zona. In stanga, in dreapta nici o ghereta cu paznic desi pe o pancarta scria parcare cu plata.

Dupa o rapida rotire la 360 de grade, am luat-o la pas, ajutat fiind si de cele cateva puncte de reper ochite la traversarea orasului. Dar de folos mi-au fost si sfaturile colegei mele Irina, care are ceva interese personale prin urbe, precum si notitele din documentarea online.
Vizita din vara lui ‘88 imi mai lasase in memorie doar cateva flash-uri cu care aveam insa sa ma reintalnesc pe parcursul zilei.

Primul popas turistic a fost la Manastirea Stelea. De fapt Ansamblul Arhitectural al Sf. Manastiri Stelea: Manastirea (Biserica, Turn cu clopotnita si chilii), Casa Nifon, muzeu, ziduri de incinta, sali de expozitii. Gasesc biserica in restaurare, pridvorul, naosul si altarul fiind ocupate de schele.

In forma actuala, biserica este ctitoria domnului moldav Vasile Lupu (1645). A trebuit sa caut prin documente cumparate la fata loculuii ca sa ma dumiresc. Explicatia: aici era ingropat tatal marelui domnitor, Vel-Aga Nicolae. Din punct de vedere politic, aceasta ctitorie va sa insemne si o impacare cu domnul muntean Matei Basarab, pe care il numeste in pisanie (impodobita cu bourul Moldovei) fratele nostru.

In 1658, faimosul calator Paul de Alep este martor al invaziei turco-tatare in Targoviste. Dupa un asediu sangeros, paganii ard sf.Manastire. Urmeaza o perioada de decadere, abia in timpul Sf. Voievod Martir Constantin Brancoveanu este reparata Biserica: pardoseala din dale de piatra, o noua zugraveala in biserica, mobilier de cult etc. La sf. sec. XVIII, o scoala greceasca functioneaza in chiliile manastirii. Aici au invatat, printre altii, I.H.Radulescu, Grigore Alexandrescu, Vasile Carlova.

In orice punct de interes istoric sau religios (si prea rar nu se intersecteaza) din perimetrul Sf. Manastiri Stelea, un student, un profesor sau un simplu pelerin poate sa gaseasca un subiect pe care sa-l exploateze in profunzime. Sunt peste 5 secole de participare la istoria locurilor. De Biserica Stelea sunt legati voievozi si dascali, frati de manastire si negustori, mesteri zugravi, cazaci, valahi si pagani pradalnici…Cat sa populezi un muzeu al memoriei, in aer liber. Sau chiar al constiintei.

Nu avem de ales, trebuie sa o luam din loc si traversam cumva aiurea, dar tocmai inspirat pe Calea Domneasca. Fix pe drumul care ne duce spre…Turnul Chindiei si Curtea domneasca.

Sursa: www.umblarici.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice La Targoviste, dupa 22 de ani (I)