Defileul Dunarii si Valea Cernei

Email Imprimare PDF
Defileul Dunarii si Valea Cernei

Coltul sud-vestic al Romaniei, mai putin cautat de turisti ofera celor sositi aici peisaje de basm, locuri unice prin frumusetea si istoria lor. Aici este locul unor legende vechi cu voinici plini de curaj precum Ivan Iorgovan. Urmatoarele randuri se constituie intr-o invitatie in zona Defileul Dunarii – Valea Cernei.

Defileul Dunarii cu ingustari si largiri repetate reprezinta cel mai lung si mai spectaculos defileu european, atingand in zona Cazanelor deplina frumusete si maretie. Stranse intre Masivele Ciucaru Mare si Veliki Strbak de pe malul sarbesc, Cazanele Mari (3,8 km), dezvoltate pe calcare aduc in relief spectaculoase forme carstice trecand de la pesteri precum Vanatori sau Pesera Fluturilor la chei , doline sau lapiezuri spectaculoase. Pestera Gura Ponicovei strabate Ciucarul Mare pana in valea Dunarii. Cazanele Mici marginite de peretii stancosi ai Ciucarului Mic si ai masivului Mali Strbak au un relief carstic ce cupride cu deosebire doline inguste.

De foarte mare importanta, vegetatia este reprezentata de specii rare precum fagul oriental, alunul turcesc. Pe stancarii apar laleaua Cazanelor ori clopoteii Cazanelor.

Trecerea romanilor prin aceste locuri a lasat urme, aici aparand ruinele podului lui Traian, construit de romani, mai tarziu aparand cetatea medievala Tri Kule sau manastirea Vodita.

Valea Cernei, una dintre cele mai spectaculoase vai ale Carpatilor, descrie un traseu scurt si ingustat de masivele Cernei, Godeanu si Mehedinti. Muntii de calcar ofera peisaje incantatoare. Deosebit de atragatoare, salbatice, desi cu altitudine redusa, Cheile Tesnei incanta privirea turistului ajuns aici prin albul spectaculos de calcar, prin ingustimea potecilor si inclinarea versantilor.

Statiunea Baile Herculane, candva copilul rasfatat al statiunilor balneare romanesti isi vrea astazi inapoi fastul si animatia trecutului . In statiune gasim 19 izvoare, cele mai multe intalnite in zona Sapte Izvoare Calde. De aici se poate pleca inspre Domogled, sau in drumetii pe valea Cernei.

In zona se poate ajunge pe drumul european E 70 Bucuresti - Craiova – Timisoara sau pe DN Targu Jiu – Baia de Arama – Baile Herculane.

Langa Baia de Arama in satul Ponoarele exista o rezervatie de liliac salbatic, dar si spectaculoasa formatiune calcaroasa numita Podul lui Dumnezeu.

Lasata mai mereu la sfarsitul pliantelor turistice, zona Valea Cernei - Defileul Dunarii ofera privitorului peisaje salbatice, inca neatinse de intense fluxuri turistice, unde cel ce ajunge ramane impesionat de vigoarea si tinerea vaii Cernei si de lupta data intre doi uriasi ai Europei – Dunarea si Carpatii.

Articol realizat de: Marian Vilceloiu

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Defileul Dunarii si Valea Cernei