Sibiel, cea mai apreciata expozitie de icoane pe sticla din Europa

Email Imprimare PDF

 

Sibiel, cea mai apreciata expozitie de icoane pe sticla din Europa

Sibielul a fost, pana la jumatatea secolului, un sat obisnuit de munte, ai carui locuitori se ocupau cu cresterea animalelor si pomicultura. Pe la inceputul anilor '70, cursul vietii lor se schimba insa. Atunci, preotul Zosim Oancea, parohul bisericii din Sibiel, da viata Muzeului de Icoane pe Sticla, o colecţie unica in tara si printre cele mai frumoase din Europa, extrem de apreciata de strainii de peste tot.
Povestea Muzeului de icoane pe sticla din Sibiel
Colectionarea icoanelor din Sibiel a inceput in anul 1969. In acea perioada, la parohie existau 9 icoane pe sticla, expuse in magazia bisericii. S-a facut apel la solidaritatea satenilor. In scurt timp, colectia a crescut pana la aproximativ 150 de icoane.

S-a largit aria de colectare, intai in satele din jur, apoi pe toate ariile de creatie, ajungand in prezent pana un jur de 600 de piese.

Muzeul Preotului Zosim Oancea din Sibiel gazduieste cea mai mare expoziţie de icoane pe sticla din Transilvania, o splendoare de creativitate artistica, de inspiratie religioasa, nascuta din bogatia traditiei crestine ortodoxe si din fantezia pictorilor tarani romani.
Obiecte pretioase care insotesc expozitia icoanelor din Sibiel
Pe langa icoanele pe sticla, Muzeul adaposteste si importante volume vechi, printre care un text liturgic slavon din secolul XIV, Noul Testament de la Belgrad, un exemplar rar al Bibliei lui Serban Cantacuzino, precum si obiecte de artizanat local.

Icoanele pe sticla au devenit cel mai la indemana mijloc de exprimare a vietii romanului, cu toate credintele, bucuriile si mai ales nedreptatile istorice, prin care acesta a trecut. Au devenit un document al vietii si satului romanesc insusi.

Autor: Larisa Bracea

Pentru a cauta cazare in Sibiel, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Sibiel, cea mai apreciata expozitie de icoane pe sticla din Europa