Cascada Cailor – Borşa, judeţul Maramureş

Email Imprimare PDF

 

Cascada Cailor – Borşa, judeţul Maramureş

Cascada Cailor, o destinaţie tot mai populară, este una dintre cele mai frumoase cascade din ţara noastră. Ea s-a format pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, aproape de staţiunea turistică Borşa. Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri.

Legenda spune că Muntele Piatra Rea era un loc bun pentru localnici de a-şi ţine aici caii de primăvară până în toamnă. Însă liniştea de aici era tulburată adesea de atacurile unui urs în încercarea sa de a-şi procura hrană. Ursul încolţea caii deasupra prăpastiei de la actuala Cascadă a Cailor. Din păcate pentru cai, odată ajunşi aici nu mai aveau altă scăpare decât să se arunce în hău. Într-o noapte, în timpul unei furtuni, ursul a atacat caii, aceştia speriaţi atât de fulgere cât şi de atacul ursului, au fugit direct spre prăpastie; prada ursului, spun localnicii, a numărat 15 cai.

După acest eveniment, localnicii au început să folosească numele de Cascada Cailor, muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost numit Podul Cailor, iar pârăul din apropiere Izvorul Cailor.

O altă legendă spune că în urma năvălirii tătarilor, prin anul 1200, o herghelie formată din cei mai frumoşi cai ai localnicilor din Borşa, s-au aruncat de pe stânci în cascadă ca să nu cadă în mâinile tătarilor. În acele vremuri, caii erau o mare fală pentru borşeni. Moroşenii au plâns de dragul animalelor pierdute, iar din lacrimile lor s-a format cascada.

Accesul spre Cascada Cailor se poate face fie pe jos, pe o potecă de la Borşa, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul telescaunului în doar 15 minute se poate ajunge la Cascada Cailor.

E bine de ştiut că telescaunul porneşte doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane.

Ultima coborâre se face la ora 17.00, dacă nu, va trebui să coborâţi pe jos la baza muntelui.

Pentru a citii mai multe despre Parcul National Muntii Rodnei, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.deweekend.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cascada Cailor – Borşa, judeţul Maramureş