Cocoşul de Hurez

Email Imprimare PDF

 

Targul olarilor - Cocoşul de Hurez - ceramica Horezu

Localitatea HOREZU, renumită pentru ceramiştii săi devine, de la un an la altul, un centru turistic vizitat de români din toate colţurile ţării.

Târgul olarilor "Cocoşul de Hurez" are loc anual, la Horezu, pe platoul "Stejari" si dureaza trei zile. Odată pe an, în zilele în care autorităţile decid să organizeze festivalul „Cocoşul de Hurez”, micul orăşel se umple de străini.

„Ceramica de Hurez” a devenit demult o marcă. Centrul ceramic Horezu a fost şi continuă să fie un adevărat „lider” al creaţiei ceramice populare româneşti. Satul Olari din localitatea Horezu a fost cunoscut dintotdeauna ca specializat în ceramică. Olarii de la Horezu au lucrat mai întâi „vase de rând” pe care le vindeau la bâlciurile din zonă sau le livrau „chirigiilor” ca să le vândă în sate îndepărtate. De regulă, comerţul se făcea în natură, câteva vase în schimbul mălaiului, păsărilor sau animalelor.

Cocoşul descinde de pe casele olteneşti, acolo unde îndeplinea o esenţială funcţie de avertisment: paznic solar împotriva necunoscutului, a nopţii şi somnului. Legenda spune că acesta era cel care îi trezea pe oameni în vremurile în care tehnica nu era atât de avansată şi, astfel, cocoşul a rămas emblema locului. Ceramica de Horezu este realizată folosind mijloace tradiţionale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finisat tradiţionale.

Printre obiectele confecţionate se găsesc oale, blide, ulcioare, farfurii, instrumente muzicale, jucării şi altele.

În această zonă pot fi vizitate numeroase obiective turistice, mănăstiri, peşteri, muzee, monumente ale naturii, centre de ceramica de Horezu.

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cocoşul de Hurez