Scorpioni pitici si flori de colt in Parcul National Cozia, cel mai nou din Romania

Email Imprimare PDF

 

Scorpioni pitici si flori de colt in Parcul National Cozia, cel mai nou din Romania

Cel mai recent parc national amenajat la noi in tara se afla in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali. Este vorba despre Parcul National Cozia, o zona protejata, cu o flora bogata si o fauna variata, unde se pot practica mai multe forme de turism.

Parcul National Cozia este marginit de Muntii Cozia, Muntii Capatanii si Muntii Lotrului. La nord se afla Depresiunea Lovistei, o arie incarcata de istorie unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi.

Muzeu natural

Intreaga suprafata, de 17.000 de hectare, se afla in judetul Valcea. Zona a fost declarata Parc National in 1990, fiind astfel cel mai recent parc national amenajat in Romania. Din suprafata totala, aproximativ 7.000 de hectare sunt destinate cercetarii stiintifice.

Acest adevarat muzeu natural este aparte prin biodiversitatea peisajului. Gorunul se intalneste la inaltime alaturi de salcamul pitic si de mesteacanul de Cozia.

Plante rare si fauna variata

Parcul National Cozia
are numeroase formatiuni stancoase, deosebit de spectaculoase si specii de plante rare. Peste 930 au fost inventariate, printre care se numara si floarea de colt, specie ocrotita de lege.

Varietatea faunei este la fel de impresionanta. Se gasesc aici scorpionul pitic, vipera cu corn, capra neagra, cerbul carpatin, ursul, lupul, jedrul de copac, pisica salbatica sau rasul.

Sunt, de asemenea, o multime de chei si cascade, abrupturi impunatoare si diferente mari de nivel pe suprafete mici.

Locuit din vremuri stravechi

Zona este locuita din cele mai vechi timpuri, dovada fiind Castrul roman de la Arutela. Acesta a fost datat ca apartinand perioadei cuprinse intre anii 137 si 138 d. C., in functie de inscriptiile si monedele descoperite in interiorul castrului.

Mamastirile de aici sunt cunoscute in intreaga ortodoxie, mai cu seama Manastirea de la Cozia, remarcabil monument istoric si arhitectonic.

Perfect pentru turism

Datorita diversitatii sale, Parcul National Cozia permite o gama larga de forme de turism, precum turismul montan (drumetii pe traseele marcate), turism balenar, turism sportiv (alpinism, ciclism, sporturi nautice, sarituri cu parasuta, parapanta, sanius etc.) sau cultural-etnofolclori.

De asemenea, se poate practica turismul monahal-istoric (manastiri), turismul stiintific (expeditii), agroturism si turism rural (factori naturali de mediu, atmosfera rustica autentica, traditii si obiceiuri rurale montane).

Pentru a citi mai multe despre acest parc national, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Scorpioni pitici si flori de colt in Parcul National Cozia, cel mai nou din Romania