Cetatea Neamt – monumentul „tacut” care i-a tinut piept lui Sobieski

Email Imprimare PDF

 

Cetatea Neamt – monumentul „tacut” care i-a tinut piept lui Sobieski

Una dintre cele mai impresionante cetati de la noi din tara se afla la aproximativ 50 de kilometri de Targu Neamt, in partea de nord-est a judetului. Este vorba despre Cetatea Neamt, o fortificatie inclusa pe lista monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania.

Situata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, la 480 m altitudine, impunatoarea cetate a fost pentru prima data mentionata in anul 1395, fiind ridicata in timpul lui Petru I al Moldovei.

O cetate „tacuta”

Cel mai probabil, numele cetatii este dat de raul care curge pe sub poalele muntelui. Tot de la el si-au luat numele orasul in care a fost construita si o manastire aflata in imprejurimile cetatii. Conform unor carturari, „Neamt” are origine slava sau romano-slava si inseamna „tacut”, „linistit”, sau „mut”.

Asediul lui Sobieski

Unul din cele mai cunoscute momente de glorie ale Cetatii Neamt este in anul 1691, cand a fost aparata de un mic grup de plaiesi, ce a rezistat in fata atacurilor armatei poloneze, conduse de Ioan Sobieski. Batalia a fost descrisa de Costache Negruzzi, in nuvela "Sobieski si romanii".
Conform nuvelei, Sobieski porunceste asedierea Cetatii Neamt, aparata doar de 19 plaiesi. Dupa cinci zile de lupte, strajerii ramasi in viata predau cetatea in schimbul libertatii. Vazand ca ies numai sase oameni din fortareata, din care trei raniti, Sobieski decide sa fie spanzurati, insa este oprit de hatmanul Iablonovski. In final, regele ii elibereaza si le da cate 50 de zloti fiecaruia.

Cel mai bine intarita

In perioada domniei lui Stefan cel Mare, Cetatea Neamt a fost inclusa in sistemul defensiv de cetati care aveau drept scop apararea Moldovei. Atunci s-a adaugat curtea exterioara cu o noua centura de ziduri si s-a sapat un nou sant de aparare, peste care s-a construit un pod arcuit, sprijinit pe 11 piloni.

Tot in perioada lui Stefan cel Mare s-au construit corpuri de cladiri din curtea interioara, cu case domnesti, locuinte ale domnitorului, magazii, ateliere si o biserica. Constructia de mare amploare a necesitat un efort urias si mijloace materiale considerabile.

Ziua cetatii

Datorita imbunatirilor aduse in perioada domniei lui Stefan cel Mare, ziua cetatii a fost stabilita pe 2 iulie, data la care este sarbatorit domnitorul Moldovei.
Cei care doresc sa viziteze Cetatea Neamt o pot face in fiecare zi, între orele 10:00 si 18:00, cu exceptia zilei de luni.

Pentru a cauta cazare in Targu Neamt, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult..

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cetatea Neamt – monumentul „tacut” care i-a tinut piept lui Sobieski