Piatra miscatoare

Email Imprimare PDF

 

Piatra miscatoare

Se spune ca un pariu dintre Necuratul si Dumnezeu ar fi dat nastere unei stanci. Este vorba despre Piatra Teiului, declarata monument geologic al naturii in 1951 si situata in apropierea albiei Bistritei, in zona viaductului de la Poiana Largului, acolo unde incepe Lacul de acumulare Izvorul Muntelui.

Legenda povesteste ca Diavolul a pus un pariu cu Cel de Sus si i-a zis ca va fura o stanca de pe muntele Ceahlau, devenind astfel stapanul lumii. Zis si facut, acesta a desfacut stanca de pe munte, iar in timp ce dorea sa fuga cu ea a auzit cantecul cocosilor si, speriat fiind, ii dadu drumul in apele judetului Bistrita Umbla vorba ca piatra nu are un loc stabil, iar explicatia ar fi ca pe timp de noapte, diavolul inca se epuizeaza in incercarea de a o lua de acolo posedat fiind de gandul ca va stapani lumea. Adevarul este, insa, altul. Oamenii de prin aceste locuri traiesc cu impresia ca stanca se misca, insa e vorba doar de o iluzie optica, din cauza debitului de apa care se poate micsora sau mari pe timp de noapte.

Piatra Dracului, cum mai este denumita de localnici, se numara printre cele mai cunoscute stanci de acest gen din Romania, fiind o atractie pentru amatorii de legende. Din punct de vedere geologic, aceasta este considerata un recif calcaros, formarea sa avand loc in Cretacic, cand existau ici si colo, zone mai linistite cu adancimi sub 100 de metri unde s-au instalat corali, moluste, alge marine. Stanca este de forma unui turn izolat, de aproape 23 de metri inaltime, care in mod curios a rezistat apei Bistritei, faimoasa pentru pofta de a macina tot ce se afla in jur.

In apropierea sa se afla statiunea Durau si unul dintre punctele de acces importante pe traseele de pe Masivul Ceahlau. Si daca tot esti pe aici, nu uita de manastirea Petru Voda, loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi.

Pentru a cauta cazare in judetul Bistrita, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Piatra miscatoare