Triste ruine prahovene: Micul Trianon

Email Imprimare PDF

 

Triste ruine prahovene: Micul Trianon

Pândeam de ceva vreme un moment prielnic pentru a face o bucla prahoveana: Floresti-Filipestii de Padure-Filipestii de Targ. Ma opresc acum doar la Micul Trianon, la ce a mai ramas din visul faraonic al lui Grigore Cantacuzino – Nababul, probabil cel mai bogat om din Romania anului 1900…

Floresti de Prahova iese la drumul mare, pe DN1, la 21km de Ploiesti, cum te duci spre Brasov. Mai alergi pe drum cativa km, treci un pod si de graba iti iese in cale indicatorul cultural: Micul Trianon. Vechiul domeniu al Cantacuzinior este inconjurat cu un zid scund de piatra, nici nu poti sa-l cuprinzi cu privirea. Ruina palatului care trebuia sa aiba 365 de camere iti capteaza privirea, te cutremura. Parca ar fi un urias suferind, legat cu lanturi spre propria-i nimicire, vanat de tot felul de pradatori.

Pentru fiica sa Alice (sau nepoata prin unele texte) si-a varsat batranul Grigore pungile: o copie a palatului Trianon de la Versailles, cu arteziene, piscina, turn de apa, parc dendrologic, terenuri de golf, echitatie, o camera pentru fiecare zi a anului si mai multe sali de bal…Se sparie gandul! In 1913, cand s-a prapadit Nababul, Micul Trianon de la Floresti era aproape gata, dupa cativa ani de munca. S-au adunat aici mari mesteri, piatra de Albesti si diverse stiluri. Acum e o vale a plangerii. Dar una in care nu ti se permite nici plansul: trebuie sa o iei cam repede din loc pentru ca una din anexe fost transformata in spital de TBC. De comunisti, cu niste zeci de ani in urma. Se pare ca bacilul asta a schimbat pana si planurile lui Ceausescu, si el faurindu-si aici niste proiecte legate de casa de vanatoare.

Asa ca ruinarea in ceea ce priveste aceasta proprietate inceputa odata cu cutremurul din 1940 s-a accentuat. A contribuit masiv si cutremurul din 1977, dar si cetateanul. Localnicii au tot smuls cate ceva din palat iar Petru Groza a mutat in preajma o satra de tigani, invitandu-i la aprovizionare cu materiale de constructii. Jaf s-a consemnat si cu ocupatia sovietica.

Planuri de restaurare s-au tot facut, zac hartii prin diverse sertare si birouri. Se zvoneste ca niste urmasi cantacuzini ar fi revendicat si primit proprietatea doar pentru a pasa mai departe terenul, la niste investitori: hotel de lux si alte chestii conexe. Duhul tebecist pe de-o parte, infrastructura pe de alta parte, planurile au fost zadarnicite. Altfel, miasme te inconjoara, avertismente de prabusire te urmaresc cu privirea, aurolaci si betivi si isi fac de cap printre ruine.

Maretia proprietatii nu sta doar in marimea zidurilor care inca rezista, a stalpilor care mai pastreaza detalii arhitectonice. Din loc in loc mai zaresti simboluri, amprente ale stilurilor care trebuia sa se imbine intru fericirea pamanteasca a printesei cantacuzine. Le-a surprins si obiectivul camerei mele, in aceasta continua stare intermediara de degradare.

Dau eu marturie despre Micul Trainon de la Floresti, asa cum l-am gasit la sfarsitul saptamanii trecute.

Pentru a cauta cazare in Prahova, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.umblarici.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Triste ruine prahovene: Micul Trianon