Turism in Bran - Pensiunea Condurul Reginei

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

Pensiunea Condurul Reginei - Bran

Bran, împreună cu localităţile din jur, este leagănul turismului rural românesc. Asezat la intrarea în culoarul Rucar-Bran, vechi drum comercial şi strategic între Ţara Românească şi Ţara Bârsei, Bran este preţuit pentru frumuseţile naturii. Staţiune climaterică de interes local, Branul este astazi în plină dezvoltare, centru naţional al turismului rural, ecologic şi cultural. Apropierea de munţii Piatra Craiului şi proximitatea Castelului Bran îi conferă localităţii o panoramă impresionantă, iar împreuna cu toate localităţile învecinate, beneficiază de un specific tradiţional de mare valoare şi interes.

Găsim prima atestare documentară a Branului în momentul în care spaţiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intră în sfera de interes a regalităţii maghiare. În acea perioadă, în Ţara Bârsei sunt aduşi cavalerii teutoni, a căror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpaţi şi pentru expansiunea maghiară în Ţara Românească, acordând feude unor nobili credincioşi. În aceste împrejurări, întâlnim, în anul 1367, consemnat pentru prima oară Branul într-un act de danie. Prima menţiune documentară a celorlalte sate din zona Branului datează din anul 1729. În acest an, într-o listă a celibaşilor sunt menţionate satele Sohodol, Poarta, Predeluţ, Valea Lungă, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbârcioara, Sîrnea şi Coacăza, iar în anul 1732 şi satul Fundata.

În ultimii ani, Branul a început sa se dezvolte rapid, toată această evoluţie gravitând în jurul Castelui Bran, locul care a suscitat atâta şi atâta interes, socotindu-se că aici ar fi lăcaşul vampirilor, locul pe unde a trecut şi Vlad Tepes, supranumit Dracula. Au curs râuri de cernelă şi mult "sânge" în peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizează România ca entitate, lucru nedrept, atâta timp cât România are şi altceva de arătat. Ar trebui ca Branul să însemne şi altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult şi să nu se conserve neapărat o atmosferă morbida, cu mult sînge şi teroare. Dar aceasta este latura negativă, atunci când analiza este mai atentă şi se opreşte asupra fiecărui detaliu. Desigur, că şi la Bran este soare şi oamenii găsesc aici din plin ospitalitatea românească. Totuşi, cei mai mulţi turişti străini, şi nu sunt puţini aceştia, vin în Bran atraşi în primul rând de aceste legende.

În zonă se pot organiza itinerarii etnografice pentru prezentarea meşteşugurilior tradiţionale: prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stâna, spalarea lânii în piuă, ţesutul la război dar şi participarea la sărbători tradiţionale: primăvara - Împărţitul laptelui; vara - Târgul lui Pantelimon; toamna - Răvăşitul oilor, când coboară de la munte.

Simon, Moeciu, Cheia, Fundata, Sîrnea, localităţi rurale în imediata apropiere şi păstrătoare de vechi tradiţii etnografice şi folclorice, oferă la rândul lor posibilitatea cunoaşterii ospitalităţii poporului român.

Situată în sud-vestul Braşovului, vechea aşezare de păstori Sîrnea oferă o deschidere magnifică atât spre creasta Pietrei-Craiului, cât şi spre masivul Bucegi. Este primul sat turistic din România, cu multiple manifestări folcorice specifice zonei ce vin în sprijinul ofertei de investire.

Fundata, situată într-o zonă cu relief carstic, este o asezare pitorească din culoarul Bran-Rucăr, la poalele Masivelor Piatra-Craiului şi Bucegi. Iarna este frecventată pentru practicarea schiului, vara pentru drumeţii. În tot timpul anului atrage liniştea şi atmosfera sa reconfortantă. La sfârşitul lunii august sau începutul lui septembrie are loc aici manifestarea folclorică "Nedeia Munţilor", la care participă fete şi feciori din satele brănene, formaţii artistice şi crescatori de animale veniţi aici pentru a-şi comercializa produsele.

Cel mai frumos şi cel mai salbatic munte din Carpaţii Româneşti este Masivul Piatra-Craiului, o rezervaţie naturală şi parc naţional. Se întinde de la marginea oraşului Zărneşti pâna la confluenţa râurilor Damboviţa şi Dambovicioara. Relieful lui aminteşte de zidurile catedralelor gotice; piatra calcaroasă pe care s-a dezvoltat se îngroaşă ritmic, armonic, într-o varietate coloristică spectaculoasă. Traseele de abrupt şi creastă sunt cele mai accesibile în septembrie, cand ploile şi vanturile sunt mai temperate. În octombrie şi aprilie sunt interzise deoarece există pericolul producerii avalanşelor. Versantul vestic este unicul loc în lume unde creşte garofiţa-Pietrei-Craiului - un monument al naturii, la fel ca şi capra neagra şi cocosul de munte.

În această zonă de o rară frumuseţe, funcţioneaza o mulţime de hoteluri şi pensiuni turistice. Este, probabil, zona cu cea mai mare densitate de unităţi turistice din România. De aceea este foarte dificil să alegi locul unde vrei sa îţi petreci vacanţa. Sau week-end-ul.

Pensiunea “Condurul Reginei” este una dintre acele pensiuni care nu iese în evidenţă la prima privire. Doar dupa ce ai stat aici o vacanţă, realizezi ce ai pierdut încercând an de an pensiunea cea mai bună.

Pensiunea este situată într-un cadru natural rustic specific zonei Bran, la 700m de Castel. Gradina spatioasa este marginita de pârâul Turcu peste care se află o terasă unde turistul se poate relaxa la un pahar de bere sau suc ascultand susurul apei, poate servi o fripură la grătar gustoasă “ca la mama acasă” în foişor ascultând muzica, iar copiii se pot da în leagănul alăturat din lemn masiv sau să se joace în căsuţa pentru copii. Biliardul, sauna de 4 persoane, bicicletele, cărţile de joc, tablele, rummy, sunt alte modalităţi de distracţie. La cerere şi contra cost, ansamblul folcloric “Piatra Craiului” din Zărneşti poate dansa şi cânta pentru turiştii cazaţi în pensiune dansuri pe muzica populara specifică zonei Bran-Zărneşti. Pot fi organizate mese festive, pentru maxim 30 persoane, în salonul pensiunii pentru diferite evenimente sau sărbători tradiţionale.

Cum ajungem? Dinspre Rîşnov, la intrare în Bran-panou indicator din lemn cu indicaţia 1200m înainte, apoi imediat dupa benzinăria “Rompetrol” şi după panou mare “Stâna tradiţională”, imediat la dreapta. La 150m de la şosea, pe stânga se află pensiunea “Condurul Reginei”. Dinspre Piteşti, se trece de “Castelul Bran”, şi după “Hanul Bran” (pe dreapta) se trece de podul peste pârâu şi la panoul indicator “Vila Bran” şi “District Bran” imediat la stânga. Apoi pe direcţia înainte, la 150m de la şosea, se află pensiunea noastră pe partea stângă a drumului.

Pensiunea a fost construită în anul 2006 şi deschisă turiştilor din ianuarie 2007. Este dotată conform normelor europene cu un confort de 3 margarete, dispune de 3 camere duble twin, 3 camere duble matrimoniale şi 2 apartamente (dormitor şi living cu canapea extensibilă) având camere separate prin hol. Fiecare cameră dispune de baie proprie şi terasă. Numărul total de locuri de cazare: minim 16 si maxim 20.

Mâncăruri şi băuturi

Sala de mese are o capacitate de max 30 de persoane şi în funcţie de meniul ales, clienţii sunt serviţi la masă cu produsele şi băutura pensiunii. Se serveste micul dejun şi cina. Daca sunt persoane cu regim alimentar, se anunţă la bucătărie.

 

Pensiunea Condurul Reginei - Bran

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok