Casa Memoriala Nichita Stanescu: printre versurile necuvintelor

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Casa Memoriala Nichita Stanescu: printre versurile necuvintelor

Intre trei muzee, o biserica si un colegiu national, chiar in inima municipiului Ploiesti, se afla locul in care unul dintre cei mai valorosi poeti ai Romaniei si-a rostit primele sale versuri. La doi pasi de parcul care ii poarta numele se gaseste si astazi locuinta inconfundabilului maestru, ticsita de amintirile sale tumultuoase. Este locul in care “ingerul blond” a descoperit Sensul iubirii, a simtit primele picaturi de Ploaie in luna lui Marte si a trait prima sa Emotie de toamna. Tot aici, intre Frunzisuri, marele poet nascut  pe Un pamant numit Romania a continuat sa-si exprime Necuvintele, In dulcele stil clasic al sau, evocand necontenit Dreptul la timp si Schimbarea la fata. Este unul din putinele locuri care te fac sa exclami “Ce bine ca esti!” si unul din reperele care stau marturie faptului ca marile valori N-au murit in zadar. Este Casa Memoriala Nichita Stanescu.

Situata pe strada care astazi ii poarta numele, la numarul 1, cladirea a fost ridicata cu sapte ani inainte de nasterea poetului, de catre bunicul sau, Hristea Stanescu si cei doi fii ai sai, Gheorghe si Nicolae. Acesta din urma s-a mutat cativa ani mai tarziu in imobil, impreuna cu sotia sa, Tatiana. N-a trecut mult si, pe 31 martie 1933, aceasta a dat nastere celui ce urma sa devina unul dintre cei mai mari poeti romani. Numele de Nichita i-a fost dat dupa cel al bunicului din partea mamei, fizicianul și generalul Nikita Cereaciuchin.

Printre manuscrise si trofee

De la biroul de lucru al tanarului Nichita Stanescu, la pianul si pendula artistului, Casa Memoriala Nichita Stanescu din Ploiesti adaposteste nenumarate obiecte valoroase din punct de vedere sentimental. Gasim aici manuscrise inedite ale operelor sale, precum si volume celebre semnate de mana acestuia, insotite de dedicatii pentru rude sau prieteni.

Tot in casa din Piata Sarbeasca se afla si o parte din trofeele obtinute de Nichita Stanescu la nivel national sau international. Printre ele, diplome oferite de Uniunea Scriitorilor sau de Academie, premiul pentru cel mai tanar poet, brevetul si medalia Gottfried von Herder 1976, precum si marele premiu "Cununa de Aur" a serilor de poezie de la Struga 1982.

Pentru a citi mai multe despre Casa Memoriala Mihai Eminescu, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok