De gasit in Cetatile Ponorului

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

De gasit in Cetatile Ponorului

Daca ajungi in Muntii Apuseni, mai precis in partea de nord a Muntilor Bihor, la aproximativ 10-15 km de comuna Pietroasa, zona Padis, dai de zidurile Cetatilor Ponorului, impresionant fenomen carstic al Romaniei, cu rasunet peste mari si tari.
Acestea sunt formate din trei doline adapostite de o depresiune impadurita, adanca de 300 de metri si inconjurata de culmi circulate, taiate doar in Canionul Vaii Cetatilor.

Drumul pana la Dolina I se face prin padure, pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetatilor, iar peretele lateral de vest, inalt de 150 de m, este perforat de un portal sugerand o arcada. Daca te uiti in partea dreapta a acestui portal, poti observa o fasie de grohotis care duce la Dolina II, un aven circular cu doua ferestre la baza, una deschisa spre Dolina I, iar alta spre tunelul subteran al Pesterii Cetatile Ponorului. Si daca pana acum, acest portal nu era suficient de ofertant, sa stii ca in tunelul din apropiere rataceste apa din Platoul Lumea Pierduta si se regaseste apoi in Pestera Caput. In Dolina III, care are aspectul unui triunghi in mijlocul caruia se afla un portal spre care coboara imense limbi de grohotis, se poate ajunge urcand niste scari metalice.

Dolinele II si III sunt prevazute cu balcoane, cate doua deasupra fiecareia de la care se poate contempla in voie intregul complex carstic al Cetatilor Ponorului. In aceasta zona si-au facut casa cateva specii de plante care apar numai in nordul Europei sau in tundra, peisajul fiind imbogatit de cativa molizi.

Si daca tot eram la capitolul fenomene vegetale unice, in incheiere trebuie mentionat ca pe vaile muntilor cresc conifere, iar pe creste, foioase, ca urmare a inversiei termice cauzate de zonele carstice care fac temperatura sa fie mai rece in vai.

Autor: Diana Petrut

Pentru a citi mai multe despre Parcul National Apuseni, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok