Cetatea Biertan

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Cetatea Biertan

Monument istoric si de arhitectura, reprezentativ pentru intreaga zona de colonizare saseasca din Transilvania, complexul eclesiastic si de aparare Cetatea Biertan, a fost construit in secolele XV-XVI. Stilul arhitectural imbraca trasaturile goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii.

Cercetatorii antichitatii asaza Biertan in aria de continuitate a populatiei daco-romane, de dupa retragerea legiunilor romane din provincia Dacia.

Valori inestimabile la Cetatea Biertan

Biserica dispune de un patrimoniu artistic deosebit de valoros: altarul poliptic, stranele, covoarele anatoliene, lapidarul, baldachinul etc.

Cetatea, construita odata cu biserica si fortificata in secolele urmatoare, are trei incinte fortificate cu sase turnuri si doua bastioane.

Altarul, alcatuit din mai multe panouri care cultiva scene diferite compunand aceeasi tema, este unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania si a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena, intre 1483 - 1513. Contine 28 de picturi ce redau scene din viata lui Iisus si a Fecioarei Maria, rastignirea, botezul, taierea imprejur, precum si diferite picturi cu sfinti.

Stranele au fost executate din lemn de tei de catre Johannes Reichmut din Sighisoara, intre anii 1514 - 1523.

Amvonul, construit de Ulrich din Brasov, este o piesa deosebit de valoroasa, fiind cioplit dintr-o singura bucata de piatra. Formele in relief reprezinta scene biblice: rastignirea, gradina Ghetsemani, profetia lui Simon. Decoratiunile sunt create in stil gotic, avand si influente renascentiste.

Orga, impunatoare ca dimensiune, a fost construita in 1869 de catre Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registre, pedale si 2 manuale.

Usa de la Cetatea Biertan unica in Europa

Usa sacristiei, unica in Europa, a fost construita in 1515 de catre Johannes Reichmut. Pentru ca proteja camera tezaurului, pe partea interioara a usii a fost construit un sistem de inchidere care o bloca de jur imprejur, in 19 puncte. In anul 1910, usa impreuna cu incuietoarea, a fost dusa la Expozitia Mondiala de la Paris, unde a fost premiata.

Ca mai toate lucrurile valoroase de pe la noi si Biserica fortificata Biertan este mai apreciata in strainatate, decat in tara.

Pentru a citi un alt articol, despre Turnul Cositoarelor din Sighisoara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Autor: Larisa Bracea

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok