Baie de aer curat in Baia de Fier

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

Baie de aer curat in Baia de Fier

La 49 de kilometri de Targu-Jiu se gaseste comuna Baia de Fier, alcatuita din doua sate-Baia de Fier si Cernadia, ocupand o suprafata de peste 13.000 de hectare. Localitatea este atestata istoric intr-un document din ianuarie 1480 emis de domnitorul Munteniei, Basarab cel Tanar, iar denumirea ei provine de la exploatarea minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei ce era dirijata in gropi mari, sapate in pamant si in care se punea minereul de fier.

Traditii populare vii

De-a dreptul fascinanti in aceste locuri sunt localnicii care inca mai poarta costumul popular al zonei, dominat de culorile alb si negru. Si ca sa continuam in acelasi registru, mentionam si faptul ca aici inca se mai pastreaza in forme traditionale vechea ocupatie a pastoritului, dar si exploatarea lemnului, pomicultura si mineritul. Astfel, farmecul acestei zone este dat de resursele naturale, de istoria si cultura traditionala a comunei, precum si de traditiile populare.

Pestera Muierii, fascinant monument al naturii

Pestera Muierii, cunoscuta sub acest nume inca din feudalism pe motiv ca era folosita drept ascunzatoare pentru femei, batrani si copii in timp ce barbatii mergeau sa lupte pentru apararea pamanturilor reprezinta un monument al naturii de o frumusete apreciata la nivel national, aceasta numarandu-se printre principalele obiective turistice ale Romaniei. Pe lungimea amenajata vizitarii se pot intalni impresionante forme ale reliefului carstic: Bazinele Mici, Orga, compusa din stalagmite unite cu stalactite, Domul Mic, un fel de castel straniu, Altarul cu stalagmite, Cupola altarului, asemanatoare unei catedrale fantastice pe care stalagmitele urca intocmai ca pe o scara, Amvonul, Cascada Impietrita, la care accesul se face pe branci, Sala Turcului, Candelabrele Mici si Domul Mare. Pe stancile de deasupra ei creste si o floare rara, ocrotita prin lege, garofita de munte.

Alte obiective turistice si evenimente de trait

Daca ajungeti prin aceste locuri, nu trebuie sa uitati de biserica datata 1749, declarata monument istoric, cu picturi interioare bine conservate, evocand atmosfera tipic brancoveneasca. Pastrarea traditiilor populare constituie un atu al acestei zone, turistii avand ocazia de a se delecta cu dansuri, obiceiuri si mancaruri traditionale. Astfel, in luna septembrie, cei pasionati de natural pot participa la “Coboratul oilor de la munte”, sarbatoare care marcheaza incheierea sezonului montan si migrarea turmelor catre campie si la care participa ansambluri folclorice din toate partile tarii.

Pentru a citi si despre alte obiective turistice de la noi din tara, accesati aceasta sectiune a stie-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Látványosságok