A ajuns lumina în peştera Meziad. După zeci de ani turiştii o pot vizita în condiţii de siguranţă

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

pestera meziad

Una dintre cele mai mari peşteri din Europa, peştera Meziad a fost amenajată şi deschisă pentru turişti. Locuită de om încă din preistorie, Peştera Meziad a devenit, din primii ani ai secolului XX, unul din cele mai căutate obiective turistice ale judeţului Bihor. Acest fapt se datorează dimensiunilor sale impunătoare şi neobişnuitei sale bogăţii de formaţiuni, urmelor de locuire umană ce au dăinuit aici din paleolitic şi neolitic, oaselor ursului de peşteră, coloniilor de lilieci şi frumuseţea naturală a împrejurimilor.

În localitatea bihoreană Meziad, aflată la o distanţă de peste 80 de kilometri de Oradea, a avut loc deschiderea peşterii Meziad.  În anul 1921 peştera a fost vizitată  de către o echipă de speologi din care făcea parte şi renumitul speolog Emil Racoviţă.

După trei luni de muncă intensă din partea salvamontiştilor, speologilor şi localniclor din Meziad, peştera se bucură de de un circuit amenajat şi iluminat.

"Amenajarea este concepută în aşa fel încât să existe cât mai puţin deranj, să se strice foarte puţin din mediul natural. Luminarea s-a făcut pentru a păstra frumuseţea şi farmecul subteran al peşterii fără să deranjăm siturile de lilieci. Ea este în armonie cu acest statut maiestuos pe care-l are peştera,  de catedrală subterană a Pădurii Craiului", a afirmat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Coloniile impresionante de lilieci

Peştera Meziad are o lungime de 7.000 de metri, din care, turistic, au fost amenajaţi 1.500 de metri. Are ca element important galeriile subterane ce se întind pe două nivele,  cavernele amenajate, coloniile de lilieci, care sunt printre cele mai mari din România, şi urmele locuirii omului preistoric.

 

Pentru informații despre unități de cazare din județul Bihor accesați această secțiune a site-ului nostru

Citește mai mult...

Sura:www.stiri-turism.com

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri A ajuns lumina în peştera Meziad. După zeci de ani turiştii o pot vizita în condiţii de siguranţă