Lebede braconate in Neamt

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Lebede braconate in Neamt

Arie de protectie speciala avifaunistica, lacul Pangarati din judetul Neamt reprezinta o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica din continentul european. Fiind un ecosistem nepoluat aflat intr-o zona cu conditii climatice mai blande, in ultimii ani, lacul Pangarati a fost preferat de catre numeroase pasari migratoare care ierneaza aici: specii de rate, lisite, populatii de pescarus argintiu, dar si lebede. Din 1994, numarul lor a devenit semnificativ, avand in continuare o tendinta de crestere.


Aparitia lebedelor pe lacurile de acumulare din amonte de orasul Piatra Neamt ii determina pe multi pietreni, dar si turisti aflati in trecere spre Bicaz, sa opreasca la Pangarati, pentru a le privi. In curand insa, e posibil ca acestia sa se opreasca degeaba. Se pare ca locul de iernat al acestor pasari e mai degraba unul periculos pentru ele, intrucat braconierii le-au pus gand rau. Proprietarii de locuinte de pe malurile lacului sustin ca numarul lebedelor se micsoreaza pe zi ce trece si ca in conditiile actuale e bine daca vor mai ramane jumatate. Ei se tem ca in urmatoarea perioada, cu ocazia sarbatorilor de iarna, pericolul este si mai mare. Cu toate acestea, Catalina Badeanu, purtator de cuvant IPJ Neamt, spune ca la postul de politie Pangarati nu a fost depusa nici o plangere, insa locuitorii pot sa sesizeze organele de ordine daca vad astfel de actiuni penale. Lebedele sunt protejate de lege, iar braconajul se pedepseste cu inchisoare de pana la 7 ani.


Mai multe lacuri din zona – Pangarati, Batca Doamnei, Vaduri, au devenit cartiere de iernat pentru pasarile de apa, care se opresc aici in timpul migratiei lor din Nordul Europei spre Sud, spre Delta Dunarii si baltile Prutului. Au fost observate 5.700 de exemplare din 27 de specii de pasari, dintre care peste 350 de lebede de vara si iarna. Lebedele de vara sunt prezente in numar mai mare, au ciocul rosu-portocaliu si nu scot sunete. Lebada de iarna, o raritate in zona de munte, are ciocul galben si se mai numeste lebada cantatoare, deoarece emite in timpul zborului sunete asemanatoare unui cantec.

Pentru a citi si despre alte lacuri din tara noastra si despre ecosistemul lor, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri Lebede braconate in Neamt