Ce va aduce 2012 in industria hoteliera? "Crestere, dar de doua ori mai mica"

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Veniturile de pe piata hoteliera din Romania au crescut in acest an cu 10-11%, in timp ce gradul de ocupare a urcat cu aproximativ 15%, spune Lucian Marinescu (foto), senior associate la compania de consultanta si management in domeniul hotelier Trend Hospitality. Acesta considera ca desi anul viitor se va mentine trendul ascendent, dinamica majorarilor se va injumatati, ca urmare a situatiei economice incerte de pe plan global.

Marinescu a spus, pentru DailyBusiness.ro, ca majorarea gradului de ocupare va fi de 5-6% in 2012,  fata de aproximativ 15% in acest an, iar cea a tarifelor va fi de circa 2-3%, fata de 4-5% in 2011.

In Bucuresti, gradul de ocupare mediu a fost in crestere cu peste 11%, pana la 54,5%. Potrivit lui Marinescu, un grad de ocupare care sa acopere costurile ar fi de 40-45%.

Intrebat de DailyBusiness.ro cate din hotelurile din Bucuresti se afla la acest "nivel al supravieturii", Marinescu a spus ca probabil in jur de 60%, avand in vedere ca doar 40% din unitatile din Capitala sunt afiliate brandurilor internationale.

Anul acesta a fost per total unul destul de bun in comparatie cu 2010. “Veniturile sunt in crestere, iar pe de alta parte, costurile au fost ajustate destul de mult, pentru a mentine nivelurile de profitabilitate. Mai trist ar putea fi de acum incolo, daca lucrurile nu se imbunatatesc in continuare, pentru ca in prezent costurile au fost optimizate la maxim atat la nivel de organigrama, cat si la furnizori”, spune Marinescu.

La nivel de constructii, 2011 a fost de asemenea un an mai bun, cu 12 deschideri de hoteluri. Pentru 2012, numarul deschiderilor este preconizat la 20, mare parte constructii intarziate sau amanate din anii trecuti. In ceea ce priveste hotelurile, majoritatea sunt micute, cu sub 100 de camere, ceea ce ajuta hotelierii care au deja unitati deschise prin faptul ca nu creste concurenta.

Pentru a citi si despre scaderea hotelurilor din Bucuresti in topul satisfactiei clientilor, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri Ce va aduce 2012 in industria hoteliera? "Crestere, dar de doua ori mai mica"