Economisti: Turismul romanesc este in agonie

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Economisti: Turismul romanesc este in agonie

Turismul romanesc este in continuare in agonie din cauza barierelor puse investitorilor straini, ceea ce a dus la un patronat de slaba calitate si, indirect, un personal nepregatit, a lipsei infrastructurii de transport si a unui marketing precar, apreciaza analistii economici.
"Toata lumea vorbeste de lipsa infrastructurii fizice si nimeni de infrastructura umana. In strainatate, in turism lucreaza cel mai bine platiti angajati dupa cei din sistemul bancar. Ai nostri patroni nu-si trimit oamenii sa invete limbi straine pe motiv ca a doua zi vor pleca in Spania sau Italia. Daca facem turism cu oameni nepregatiti, nici nu ne putem astepta la rezultate", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, citat de Mediafax.

Economsitul-sef al Bancpost, Dan Bucsa, vede starea deplorabila a turismului romanesc ca o consecinta a politicii de a opri intrarea marilor investitori pe aceasta piata, ceea ce a permis promovarea unor antreprenori locali nepriceputi, selectati pe alte criterii decat cele de performanta.

"Cred ca principala cauza din turismul romanesc este costul intrarii. De fapt, noi nu i-am invitat niciodata pe straini sa investeasca aici. Investitiile sunt atomizate si de proasta calitate. Diferenta de calitate este foarte mare", a spus Bucsa. Analistii au relevat ca evolutia turismului a fost descendenta in ultimii ani, in ciuda unor declaratii care indicau iesirea din criza a acestui sector.

"In timpul crizei, balanta serviciilor, desi anterior excedentara, in momentul de fata a ajuns deficitara, in principal in zona de turism. Daca anterior turismul  romanesc aducea totusi cateva sute de milioane, acum aduce deficit. Adica romanii se duc mai mult in strainatate decat vin strainii in Romania. Spune multe lucruri. Bulgarii au privatizat cu nemtii, noi ce am ales? (...) Mai e si problema infrastructurii. Cum sa faci turism cand in locurile pe care le promovam nu poti ajunge pe sosele?", a spus Ionut Dumitru, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Problema infrastructurii a fost ridicata si de economistul-sef al RBS, Catalina Molnar, care a insistat ca lipsa cailor de acces, dar si starea precara a drumurilor reprezinta un impediment atat pentru turism, cat si pentru celelalte servicii, cum ar fi transporturile.

Pentru a citi si despre comparatiile facute intre Romania si Bulgaria, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri Economisti: Turismul romanesc este in agonie