Cetatea Cisnadioara si legendele sale

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Cetatea Cisnadioara si legendele sale

Cel mai vechi si reprezentativ monument romanic din Transilvania se gaseste in satul Cisnadioara, aflat la 10 kilometri departare de municipiul Sibiu. Este vorba despre Cetatea care poarta numele localitatii si care este amplasata pe varful dealului Sf. Mihail.

Cetatea Cisnadioara a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1223. Magister Goulinus a donat atunci lacasul de cult de pe dealul Sf. Mihail manastirii cisterciene de la Carta.

Biserica de peste 6 metri latime

Biserica fortificata din Cisnadioara este construita in intregime din piatra. Cladirea este de tip bazilical, are trei nave inguste si cuprinde o singura incinta inconjurata de ziduri din piatra.

Lacasul de cult este amplasat pe un platou foarte ingust, astfel ca este dezvoltat mai mult pe latime. Acesta masoara, astfel, peste 6 metri in latime, avand planul dreptunghiular.

Legenda bolovanilor

La fel ca majoritatea zonelor istorice, si Cetatea Cisnadioara are legendele ei. Cea mai cunoscuta este cea referitoare la ritualul pe care trebuia sa il duca la bun sfarsit fiecare tanar din localitate, pana la momentul casatoriei.

Se spune ca orice fecior trebuia sa rostogoleasca un bolovan din vale pana sus, la cetate, fiindu-i interzis sa utilizeze vreo unealta. Astfel, tinerii dadeau dovada ca sunt vrednici sa intemeieze un camin.
In curtea bisericii din Cisnadioara se mai pot vedea si astazi ghiulele imense din piatra ce cantaresc pana la 100 de kilograme.

Autor: Ionut Vasilescu

Pentru a cauta cazare in judetul Sibiu, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri Cetatea Cisnadioara si legendele sale