Cascada Lolaia, un nou punct de belvedere în Parcul Naţional Retezat

E-mail Nyomtatás PDF
There are no translations available.

 

Cascada Lolaia, un nou punct de belvedere în Parcul Naţional Retezat

Agent Green şi APNR (Administraţia Parcului Naţional Retezat) au finalizat saptămâna trecută lucrările pentru semnalizarea, accesibilizarea şi amenajarea punctului de belvedere la cascada Lolaia din Parcul Naţional Retezat.

Cascada Lolaia este o atracţie naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a parcului şi este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic. Pe aici intră 90% dintre turiştii care vizitează anual parcul. Cei mai mulţi dintre aceştia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai 5 minute le-ar putea aduce în cale frumuseţea deosebită a acestei cascade al cărei potenţial ecoturistic era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat şi pus în valoare.

Turiştii pot ajunge la cascadă cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă.

Pentru turiştii experimentaţi Agent Green şi APNR au amenajat anul trecut poteca tematică ”Calea Lupilor”, un traseu ceva mai dificil, dar deosebit de spectaculos ce poate fi parcurs în 11 ore şi care străbate întreg parcul de la sud la nord, cu pornire de la Cheile Buţii (Sud) şi sosire la Cîrnic (nord).

Lucrările au început în luna mai şi erau necesare pentru siguranţa turiştilor şi pentru creşterea atractivităţii ecoturistice a parcului. La realizarea proiectului au participat 68 de persoane: angajaţi şi voluntari ai APNR şi Agent Green, jandarmeria montană şi membri ai comunităţilor locale. Au fost montate indicatoare şi panouri informative in limbile română şi engleză. Accesul la cascada se face pe o pantă accidentată şi de aceea poteca este suspendată şi realizată cu trepte şi balustrade din lemn. Punctul de belvedere este împrejmuit cu balustrade din lemn şi a fost amplasat în cel mai adecvat loc pentru observarea cascadei Lolaia. Tot aici a fost amenajat şi un stativ pentru aparatele foto ale turiştilor care doresc să se fotografieze în grup complet în poziţia ideală cu imaginea cascadei pe fundal.

Pentru a citi mai multe despre Parcul National Retezat, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.realitatea.net

Rezervare

Aktuális oldal: Ştiri Cascada Lolaia, un nou punct de belvedere în Parcul Naţional Retezat