Rezervaţii ale biosferei

Nincs kep

Duna Delta Bioszféra Rezervátum

A Duna Delta nagyrészt Dobrudzsában található, egy másik része Ukrajnában, a legnagyobb delta Európában, Razim-Sinoe komplexummal együtt 5050 km ²-es,  ebből 732 km ² tartozik Ukrajnához, a Deltához megfelelő számviteli terület 2540 km ². A Duna Delta dél-nyugati részén Dobrudzsa fennsík fekszik, az északi részén Ukraina található és keletre a Fekete-tenger. 1991-ben bioszféra rezervátummá nyilvánították, és be lépett az UNESCO-ba.

 
Nincs kep

Pietrosu Rodna Bioszféra Rezervátum

Pietrosu Rodna Bioszféra Rezervátum Borsa és Moisei helységek közelében található, magában foglalja az északi részét a Rodna hegységnek. A 3300 hektár rezervátum elfoglalja az alpesi üreset és a tűlevelű erdőt, a Pietrosu Rodnei hegységben található, ahol a 2303 m-es Pietrosu Mare csúcs látható. A rezervátum a Rodnei hegység Nemzeti Park felügyelete alatt van,  annak érdekében, hogy megőrizzék a természetes élőhelyeket, a vadon élő növényeket és az állatvilágot, a biológiai sokféleségeket és a terület fenntartható fejlődését. Az ország északi részén található a legnagyobb természetes rezervátum (geomorfológiai, növényi és állatvilági). 1979 óta a bioszféra-rezervátumok világ hálózatban szerepel.

 
Nincs kep

Retyezát Bioszféra Rezervátum

Retyezát-hegység része a Déli-Kárpátoknak, pontosabban a Retyezát-Godeanu csoportnak, Hátszegi-medence és Petrozsényi-medence között található. A hegység elsősorban kristályos kőzetekből és mészkőből van alkotva. Az a rész amely kristályos kőzetekből van alkotva Nagy Retyezátnak van elnevezve és az a része amely mészkőből van alkotva azt Kis Retyezátnak van elnevezve és ök egyesülnek a Bucura tó közelében. A rezervátum területe 20.000 hektár, a legnagyobb rezervátum a mi országunkban, nemzetközileg elismerta Bioszféra Rezervátum ként. Itt 82 glaciális tavak találhatóak, közöttük sorolhatjuk a Bucur tavat, amely 2041 m magasságban található, a legmagasabb az országban.

 

Rezervare

Aktuális oldal: Rezervátumok Rezervaţii ale biosferei