Constanta

Constanta

 

Constanta, az azonos nevű megye székhelye, Románia dél-keleti részén, a történelmi Dobrogea régióban, a Fekete-tenger partján található. A dél-keleti fejlesztési régió legnagyobb városa. Az országban, Kolozsvár mellett, itt a legmagasabb az életszínvonal. A megyeszékhely északon szomszédos Navodar és Ovidiu városokkal, délen Agigea községgel, nyugaton Murfatlar várossal és Valu lui Traian községgel, dél-nyugaton Techirghiol várossal és Cumpana községgel, keleten pedig a Fekete tengerrel. Constanta lakónegyedekre van felosztva, ezek közül a leghíresebbek Mamaia és észak Tomis, de ezek nem rendelkeznek közigazgatási autonómiával, mint Bukarest kerületei, mivel a határokat nem lehet pontosan behatárolni, kivéve Mamaia üdülőhely-lakónegyedet, amelynek jól meghatározott határai vannak.

Látványosságok: Mivel Constanta Románia egyik legnagyobb városa, emiatt nemzetközi kulturális vonzóerővel is rendelkezik. Itt található a 2004-ben alapított Nemzeti Színház, az Opera Színház, valamint az Oleg Danovski Balett. Constanta úgyszintén híres számos múzeumáról: a Természettudományi Múzeumról, amely 6 részre van felosztva: delfinárium, planetárium, asztronomiai megfigyelő, mikrorezervátum és az egzotikus madár kiállítás valamint az ennek megfelelő díszlet, az Akvárium, a Román Tengerészeti Múzeum, Népművészeti Múzeum, Nemzeti Történelem és Régészeti Múzeum, a Tenger Múzeuma, Constanta Kikötő Múzeum és a ”Ion Jalea” Szobrászati Múzeum.

A kaszinót, amely az egyetlen art nouveau építészeti példa Romániából, felújították és ma a megyeközpont jelképének tekintik. A régi mecset és a régi zsinagóga még ma is láthatók (az utobbinak pedig már nincs teteje), és az 1910-ben maur stílusban épült új mecset meglátogatható. A II századból származó római épület vagy a Genoveznek nevezett világíttótorony (amelyet 1860-ban épített a francia mérnök Michel Pasa a középkorból származó genovai alapokra) a Bd. Mircea cel Batran-en levő görög templommal együtt a város legrégibb épületei.  Különféle műemlékek is láthatóak, mint például az Ovidiu szobra és a szirten elhelyezett Mihai Eminescu mellszobra. Az egykori pogármesteri hivatal, ma már a Nemzeti Történelem és Régészeti Múzeum, úgyszintén fennmaradt, és a Tengerészeti Múzeumot nemrégiben felújították

 

Fotógaléria

Constanta / 1Constanta / 2Constanta / 3Constanta / 4Constanta / 5Constanta / 6Constanta / 7Constanta / 8Constanta / 9

 

Rezervare

Aktuális oldal: Fekete-tenger partja Constanta