Humor kolostor

Humor

 

Épìtési év: 1513

Épìtette:  Marele patron Toader Bubuiog

Helyiség: Humorului kolostor, Suceava megye

A Humorului olostor a Humorului folyótól feljebb található, Gura Humorului város közelében, erdős dombok veszik körül. Körülötte, a folyó völgyében alakult ki az a falu, amelyről a kolostor kapta a nevét. A Humorului vagy Humor Kolostor, ahogyan akkoriban nevezték, első maradványai ötszáz méterrel távolabb találhatók. Egz Alexandru cel Bun által emlìtett irat igazolja, hogy Oana bìró épìtett egy kolostort Humorban.

A XV. században a humori kolostor a megye legismertebbjei közé tartozott. 1483-ban Stefan cel Mare megparancsolta Nicodim ìrnoknak, aki egy szerzetes volt a Putna-i Kolostorban, hogy másolja le a Négy Evangéliumról szoló kéziratot amely miniatür portrékkal volt dìszitve.

A XVI századból származó királyi ikont, az Adormirea Maicii Domnului-t nemrégiben felújìtották.

Humor 6 kilométerre található Gura Humoruluitól a DJ 177-en, itt szállást és utazási információkat kaphatnak. Gura Humorului a vasútvonalhoz viszonyitva 47 km-re található Suceavatól és 32 kk-re Campulung Moldovenesctől, mìg az (autó)uton az E58-on a távolság ugyanakkora, 36 km Suceavaig is és Campulung Moldovenescig is. Suceavara az E 85 és az E 58-as nemzetközi utakon lehet elérni, de vonattal is a Bukarest-Chernvitsi-Lvov útszakaszon vagy repüllővel. A városnak van egy reptere, ahonnan Bukarestbe és még az országon kìvül is vannak járatok.

 

Fotógaléria

Humor kolostor / 1Humor kolostor / 2Humor kolostor / 3

 

Rezervare

Aktuális oldal: Bukovinai kolostorok Humor kolostor