Parhauti templom

Parhauti

 

A Părhăuţi-i “Mindenszentek” temploma egy nehézkes út végén található, amely a bal felén levállik a Suceavatól a Radauthoz vezető úttól. A masszív templom négszöglet alakú és egzedülálló abban, hogy rendelkeziek egy keleti szentéllyel is. Egyenes teteje kiemeli a szigorú formát és befedi az épitményt.

Az északi és a déli homlokzaton található egy-egy ablak valamint a keleti szentélyen található ablak keskenyek és kicsik. A faragott képkeretek díszlécei hegyesek és ív alakúak. Másrészt pedig a pitvar nyílásai szélesek és boltívesek. A támpilléreken, amelyek egy boltívvel választják el a két bejáratot az  előcsarnoktól található egy emlékmű felírattal.

A kétszintes előcsarnok megkülönbözteti a templomot a többi templomtól, habár Baian építettek egy ehez hasonlót.A két boltozaton át vezet az út a nyitott előcsarnokhoz. Ez a tér eléggé keskeny és kicsi, a boltozat keresztezett és hordó alakú. Az egész boltozatot Szent Miklós életéről szoló jelenetek díszitik.

 

Fotógaléria

Parhauti templom / 1Parhauti templom / 2Parhauti templom / 3Parhauti templom / 4Parhauti templom / 5Parhauti templom / 6

 

Rezervare

Aktuális oldal: Bukovinai kolostorok Parhauti templom