Lacuri subterane

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Lacuri subterane

Dupa cum cu siguranta ati citit in Calatorie spre centrul Pamantului, eroii ajung la o mare intindere de apa subterana, pe care navigheaza, infruntand furtuni si monstri. O poveste fantastica, imposibila – veti spune pe drept cuvant. Pentru ca in realitate, sub greutatea formatiunilor geologice, rocile tind sa se compacteze in adancime, iar probabilitatea existentei unor goluri capabile sa gazduiasca lacuri este redusa.

Ce-i drept, volume imense de apa se afla sub pamant. In tara noastra, de pilda, rezervele exploatabile de apa subterana sunt de peste noua miliarde de metri cubi pe an. Dar ele sunt gazduite in porii si fisurile rocilor.

Si totusi, asa cum s-a intamplat de multe ori, fictiunile lui Jules Verne s-au dovedit reale. Prin 1960, Serghei, fiul marelui fizician atomist Kapita (care era basarabean si vorbitor de limba romana), laureat al Premiului Nobel pentru fizica, a ajuns la concluzia incredibila ca langa statiunea sovietica Vostok, din Antarctica, la 4 kilometri sub gheata, se afla un lac urias.

Cu o suprafata de 15.000 de kilometri patrati si o adancime maxima de 800 de metri, Lacul Vostok e al cincilea ca marime de pe glob! Investigatii radar facute recent din satelit si un foraj prin cei 4.000 de metri de calota glaciara arata ca in imensul lac se formeaza curenti si maree si ca apa de fund e usor termalizata.

Nici „monstrii“ nu lipsesc, dar e vorba de o comunitate biologica de bacterii, nestudiate. Savantii actioneaza cu prudenta maxima, pentru a nu contamina cea mai pura apa de pe Terra, sigilata sub gheata de sute de mii de ani. Dar o mare surpriza au avut si vecinii nostri bulgari: in timpul unor prospectiuni in Muntii Rila, prajina de foraj a plonjat in gol.

Investigatiile ulterioare au evidentiat o cavitate gigantica umpluta cu apa termala, cu un volum de 237 de milioane de metri cubi, deci o data si jumatate cat Lacul Snagov. Un foraj s-a oprit la adancimea de 1.300 de metri, fara a atinge fundul cavitatii. Exista si lacuri subterane pe care va puteti plimba cu gondola. De obicei, ele sunt gazduite in mari pesteri modelate prin dizolvare in masivele calcaroase. Asa este „Marea Pierduta“ (The Lost Sea), din Tennessee, de 2,3 hectare.

Pentru a citi si despre lacurile din tara noastra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.natgeo.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Ştiri Lacuri subterane