Öt százalékkal esett a CFR utasforgalma

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Utasonként átlag egy lejjel csökkent tavaly a román államvasutak személyszállítási részlegének jegy- és bérletértékesítése. A CFR Călători szolgáltatásait tavaly 3 millió fővel kevesebben vették igénybe, ám a leépítések és költségmegszorítások miatt 180 millió lejjel, 30 millió lejre apadt a társaság éves működési vesztesége is – derül ki a társaság 2010-es adataiból.

2009-es forgalomhoz képest utasainak 5 százalékát, azaz mintegy 3 millió főt vesztett tavaly a Román Államvasutak személyszállítási részlege, a CFR Călători – derült ki a társaság 2010-es évre szóló, előzetes adataiból. A CFR jelentése szerint 2010-ben éves szinten 58 millióan választották a vasúti közlekedést, ami jelentősen elmarad a társaság 2009-es 61,07 millió fős utasforgalmától, noha a vasúttársaság számára leosztott állami támogatás összege tavaly 4 százalékkal bővülve, 1,15 milliárd lejre rúgott. A vasúttársaság egyébként az utasok elpártolását a gazdasági válság miatt megcsappant utazási kedvvel magyarázza: így a visszaesés mind az alkalmi utasok, mind a vasúti ingázók körében érezhető volt. Az utasforgalom csökkenésével arányosan amúgy a 2009-es 2,03 milliárd lejhez képest közel félmilliárd lejjel, 1,95 milliárd lejre zsugorodott a CFR Călători üzleti forgalma is. Érdekességként ebből a társaság jegyekből és bérletekből származó bevételei mindössze 745 millió lejre rúgtak, szemben a jegy- és bérleteladásból 2009-ben befolyt 843,95 millió lejhez képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy míg 2009-ben az utazók átlag 13,8 lejt hagytak a CFR jegypénztárainál, addig tavaly ez az összeg már utasonként 12,8 lejre csökkent, azaz a vasúttársaság a jegy- és bérletbevételein tavaly utasonként átlag kereken egy lejt veszített.

A tavaly is több lépcsőben, az összesen mintegy 5 ezer fős létszámleépítést végrehajtó vállalat – a Mediafax hírügynökség adatai szerint – a kértnél rendre kisebb állami támogatásból gazdálkodhat: így például a 2009-ben kapott 1,1 milliárd lejes szubvenció 620 millió lejjel maradt el a várttól, hasonlóan a tavaly kért 1,72 milliárd lejes támogatási kéréshez. A vasúttársaság idei évre vonatkozó becslései szerint az utasforgalom 2011-ben is 58 millió főn, a CFR üzleti forgalma pedig szintén a tavaly esztendei 1,95 milliárd lejen fog stagnálni. A személyszállítási részleg vesztesége ugyanakkor a masszív elbocsátási hullámnak, az augusztus és december közötti kényszerszabadságolási bérmegtakarításoknak, egyes veszteséges járatok megszüntetésének, a nyersanyag- és üzemanyag-felhasználás racionalizálásának köszönhetően az előző év 210 millió lejes veszteségéről a 2010-es üzleti évben 30 millió lejre csökkent. A vasúttársaság idén 250 millió lejt fordíthat beruházásokra, újak vásárlása mellett elsősorban régi mozdony- és vagonparkjának felújítására.

Tovább

Forrás

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Újdonságok és hírek Öt százalékkal esett a CFR utasforgalma