Barajul si Valea Draganului

E-mail Print PDF
 
 
   Ca sa scapam de agitatia orasului, haideti sa facem o plimbare, in apropierea Clujului.
   Pe soseaua E60 ce duce spre Oradea, la 65 de km de Cluj-Napoca, este o bifurcatie la stanga, drum ce ne duce la Barajul si Valea Draganului. Pe un drum serpuitor printr-o  padure cu amestec de fag, molid si brad, jnepen pe golurile montane cele mai inalte, un drum care din cauza gropilor, nu ne lasa sa mergem cu viteza prea mare, moment bun sa putem admira zona.
   Valea Draganului este situata la limita dintre muntii Vladeasa si muntii Meses. Barajul Draganului este o constructie din beton in arc de dubla curbura si retine un volum de 112 milioane metri cubi de apa, si are o dubla utilitate, acumularea apei pentru uzina de la Remeti si de retentie a viiturilor. Are o inaltime de 120 metri si o lungime de 424 metri.
   Sub apa, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Paraul Crucii. Aici s-au refugiat foarte multi romani din toate satele cedate prin dictatul de la Viena in 1940. De aici treceau peste munte la Stana de Vale sau Budureasa sa-si aduca cele necesare traiului. Aici era magazinul de la care, cei ce lucrau la exploatarea lemnului, isi faceau aprovizionarea saptamanala. Veneau cu mocanita, pe platforma vagoanelor, cumparau cele necesare, apoi, se imprastiau prin toti muntii pe la cabanele forestiere.
   O plimbare de-a lungul barajului reprezinta un prilej bun pentru a inspira aer curat, a admira cum apa a sculptat acesti munti, prilej de a te bucura de linistea care te inconjoara, sunetul apei si adierea vantului. 
   Va doresc plimbare placuta in mijlocul naturii!
 
   Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela
 

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Home