Lacul si Barajul Lesu – Stana de Vale

E-mail Print PDF
 
   
     Ce dor mi-a fost de vara, de soare, de posibilitatea de a iesi in natura si a te bucura de caldura! Dupa o saptamana agitata, pentru unii servici, pentru altii examene, nimic nu este mai bine-venit decat o plimbare intr-o zona de munte, cu stanci minunate, un baraj ce nu-l poti cuprinde cu ochii.
     Zona Barajul si Lacul Lesu este potrivita pentru o astfel de iesire.  

    Calea de acces - zona de agrement este situata pe Valea Leşului, iar lacul de acumulare fiind pe Valea Iadului la 20 km de la drumul E60.
    Lacul de acumulare Lesu a fost dat in folosinta in anul 1973. Are o suprafata de 148 hectare si un volumul de apa ce se poate retine in spatele barajului este de 28,3 milioane m³. Apa lacului alimenteaza hidrocentrala Lesu, care s-a dat in folosita cu patru ani mai tarziu, in anul 1977. Coada Lacului a devenit din ce in ce mai populata, asfel s-a format un adevarat sat de vacanta.

    Drumul forestier care trece pe langa lac ajunge pana la Cabana Stana de Vale. Astfel Lacul Lesu a devenit o poarta catre Muntii Bihor-Vladeasa. Stana de Vale este una dintre cele mai mirifice statiuni din tara. Amplasata la o altitudine de aproape 1100 m in Muntii Apuseni (Vladeasa), este complet izolata si inconjurata de munti. Principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca are un efect tamaduitor fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara.
 
    Fiecare atractie turistica cu legenda ei. Iata ce spune legenda legat de Izvorul Minunilor  “Cat timp a tinut vrajmasia dintre imparatul focului si regele gheturilor? Pana cand e plecat la vanatoare, feciorul imparatului de foc lua urma inorogului fermecat. Prin padurea ielelor, peste valea plangerii, pana in inima muntilor. Asa cunoscu printul pe cea mai frumoasa intre fapturi, printesa gheturilor. Si iubirea lor, minune, izvor vesnic s-a facut. Lumea s-a schimbat, dar izvorul inca mai susura. »
  
    Articol realizat de Nistor Lucia Mihaela
 

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Home