Pissiota – Manastirea aromanului bogat si evlavios

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Pissiota – Manastirea aromanului bogat si evlavios

Dupa mai multe incercari nereusite, Pronia a hotarat ca abia azi sa calc pragul sfintei Manastiri Pissiota (Prahova). Ziua in care Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul sa izvorasca lacrimi de mir!

Manastirea este o ctitorie a bogatului inginer aroman Nicolae Pissiota si a sotiei sale Zoe (1928). Ing. Nicolae Nacu Pissiota, macedonean, s-a născut în anul 1860 la Hrupiste, lângă Lacul Kastoria, pe teritoriul Greciei de azi. Fiul unui crescător de oi a ajuns sa studieze la Paris, la Şcoala de Drumuri şi Poduri. Se stabileste in Romania, se angajeaza la C.F.R. si intreprinzator cum e isi dezvolta propria antrepriză de construcţii civile şi industriale. El va construi Atelierele Griviţa din Bucureşti şi podul de cale ferată de peste râul Buzău.

In 1894 se casatoreste cu Zoe Eustatiu. Pe proprietatea lor din comuna Poienarii Burchi – cumpărată în 1919 de la Generalul Angelescu – construiesc Mânăstirea Nicolae şi Zoe Pissiota, sfinţită în anul 1928, având hramul la 8 septembrie, sărbătoarea Naşterii Sfintei Fecioare Maria. Alăturat complexului monahal ctitorii construiesc şi asigură funcţionarea până la cel de-al doilea război mondial a unui dispensar sătesc.

Pentru un spatiu traditional ortodox, manastirea Pissiota surprinde prin imbinarea stilului renaşterii italiene cu elementele bizantine. Turnul cu ceas (campanilla padovana) are o înaltime de aproape 20 de metri. Arhitectul este Ioan Giurgea, văr al Zoei Eustaţiu.

Catapeteasma este sculptată în lemn de trandafir şi de cireş, adus din Grecia. Frescele interioare sunt realizate de Costin Petrescu, ajutat fiind de Gh. Eftimiu. Cred ca alaturi de Belizarie, C.Petrescu este cel mai important pictor de biserici din prima jumatate a secolului trecut. De altfel, C.Petrescu (Catedrala Alba-Iulia, Mihai Voda-Bucuresti etc) a condus si echipa care a pictat Ateneul, acolo avand printre ucenici si pe tanarul Arsenie Boca…

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Sfânta Mânăstire Pissiota, este cunoscută ca find o icoană făcătoare de minuni. A fost realizata de Eustaţiu Stoienescu (1884-1959) si restaurata de Gh. Eftimiu. Maicutele de la Pissiota spun ca Icoana a plans in 1998, noi picaturi de mir izvorand si in dimineata zilei de 6 martie 2010… Timp de două decenii, după inaugurare, între anii 1928-1948 a fost mânăstire de călugări.

În anul 1948, Patriarhul Justinian Marina o transformă în mânăstire de maici, stare sub care a existat până în 1962, când a fost desfiinţată. În anul 1993, după 31 de ani de ruinare, mânăstirea îşi reia activitatea, cu viaţa de obşte. A fost mult de munca pentru a reface sf.manastire, dar energica stareta Mihaela Novacovski (vrednica de pomenire) a facut minuni!

Obstea actuala a preluat si a dezvoltat misiunea sociala. Varstnici si nevoiasi sunt ajutati prin devotamentul maicutelor de la Pissiota. Dar si Sf.Manastire are nevoie de ajutor pentru asta. Doamne-ajuta!

PS: Cale de acces rutieră: Şos. Bucureşti-Ploieşti, ramificaţie la Potigrafu. Distanţe pe şosea: de la Bucureşti 55 de km, de la Ploieşti 30 de km.

Sursa: www.umblarici.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Atracţii turistice Pissiota – Manastirea aromanului bogat si evlavios