Misterul culorilor din manastirile bucovinene: tuica de prune!

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Misterul culorilor din manastirile bucovinene: tuica de prune!
Manastirile din Bucovina, aflate in patrimoniul UNESCO, suscita anual interesul a zeci de mii de turisti din tara si strainatate. Frumusetea lor, arhitectura deosebita, dar si coloristica bogata le fac atragatoare pentru privitori si dupa atatea sute de ani de la construirea lor.

Unul din misterele care a crescut faima acestor manastiri este data de culorile puternice cu care au fost pictate, culori care s-au pastrat pana in ziua de azi, in ciuda intemperiilor naturii. Astfel, este vorba de rosul-brun de la Moldovita, albastrul de Voronet, verdele de la manastirea Arbore si rosul-ocru de la manastirea Humor.

Desi specialistii n-au rezolvat inca misterul solutiilor folosite la crearea acestor culori, exista o teorie, neacceptata oficial, care are legatura cu obiceiurile pictorilor de manastiri din acele vremuri.

Intr-o cronica de pe vremea lui Stefan cel Mare exista o mentiune privind faptul ca toti pictorii de biserici primeau foarte multe butoaie cu tuica de prune. In urma studiilor efectuate la aceste manastiri, s-au gasit urme ale acestei bauturi in tencuiala peretilor si amestecul culorilor. Asadar, este posibil ca formula magica a culorilor manastirilor din Bucovina sa stea in traditionala tuica de prune!
Pentru a citi mai multe despre Humor, precum si despre celelalte manastiri din Bucovina, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

 

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Atracţii turistice Misterul culorilor din manastirile bucovinene: tuica de prune!