Groapa Ruginoasa, un fenomen unic in Europa

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Groapa Ruginoasa, un fenomen unic in Europa

La est de Pasul Vartop, in Muntii Batrana, exista un “colt” al faimosului Canion din Colorado. Este vorba despre Groapa Ruginoasa, o imensa ravena in forma de amfiteatru, lata de circa 600 de metri si adanca de 100. Fenomenul este unul aparte si ofera o priveliste de neuitat.

Durata traseului de la Vartop pana la Groapa Ruginoasa este de o ora, dus-intors. Turistii care vor sa ajunga acolo nu trebuie decat sa urmareasca marcajul cu banda galbena si banda rosie, de la sosea, KM28.
Aflata la o altitudine de peste 1.300 de metri, Groapa Ruginoasa s-a format din cauza eroziunii solului intr-un timp foarte scurt. In urma cu doar 80 de ani, locul nu era marcat decat printr-o mica vaiuga.

Rana in trupul muntelui

Procesul de eroziune a scos la suprafata straturi de coartite. Culoarea rosie-violacee transforma zona intr-una deosebita, de la departare semanand cu o rana deschisa in trupul muntelui.Aspectul sau fantastic care sugereaza un colt din Canionul Colorado este astazi un adevarat laborator morfologic.

Caz unic in Europa

Groapa Ruginoasa
reprezinta un caz unic in Europa de adaptare a reliefului la alcatuirea geologica. Este vorba despre bazinul gigantic al unui torent a carui geneza este legata de prezenta unei stive de gresii suprapuse calcarelor care, dizolvate carstic le-au subminat, pregatind terenul pentru o intensa actiune eroziva regresiva.
Zona este accesibila turistilor pe tot parcursul anului, inclusiv iarna, daca zapada nu este foarte mare.
Plecarea spre Groapa Ruginoasa se face din statiunea turistica Vartop.

Autor: Ionut Vasilescu

Pentru a citi un alt articol despre Rapa Rosie, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Atracţii turistice Groapa Ruginoasa, un fenomen unic in Europa