Ce clocoteste in Cazanele Mici

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Ce clocoteste in Cazanele Mici

Nu departe de orasul Orsova, venind dinspre Drobeta Turnu-Severin, trecand pe langa Portile de Fier si punctul de frontiera cu Serbia, esti intampinat de un peisaj impresionant, plin de amintiri stravechi prin care Dunarea si-a facut drum.

Aici, in zona cataractelor de la Cazanele Mici, unde adancimea Dunarii este cea mai mare, ai intalnire cu Decebal. O statuie care a fost ridicata pe parcursul a zece ani, considerata a fi cea mai mare sculptura in piatra din Europa, asemanatoare celei din stanca Muntelui Rushmore. Se spune ca are cu sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro si cu zece metri mai mult decat una dintre cele sapte minuni ale lumii, legendarul Colos din Rhodos.

La sculptarea acesteia au participat 12 persoane, s-a folosit o tona de dinamita si s-au cheltuit peste un milion de dolari, iar legat de inaltimea statuii, in urma cercetarilor, am ajuns la concluzia ca nu putem spune cifra exacta, insa putem afirma ca aceasta variaza intre 40 si 55 de metri. Ideea construirii ei a apartinut omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, fapt amintit si de placuta ce se afla sub monument si pe care scrie “Decebal Rex, Dragan Fecit”. Se spune ca statuia de la Cazanele Mici simbolizeaza intaietatea romanilor in formarea culturii europene.

La final, pentru cei curiosi, care vor sa stie cate ceva din culisele acestui episod, putem adauga ca in timpul ridicarii ei, ca urmare a trepidatiilor si a stancii care incepea sa se macine, nasul lui Decebal, cu o inaltime de sapte metri, s-a fisurat, fiind in pericol sa se desprinda si sa cada. Astfel, s-a renuntat la acel bloc de piatra, o parte din nas fiind dinamitata si remodelata cu armatura de fier si ciment.

Autor: Diana Petrut

Pentru a cauta cazare in zona Orsova, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



Results

News

You are here: Atracţii turistice Ce clocoteste in Cazanele Mici