Ruinele Cetatii Piatra Soimului: Patru secole petrecute pe un pinten de calcar

E-mail Print PDF
There are no translations available.

 

Ruinele Cetatii Piatra Soimului: Patru secole petrecute pe un pinten de calcar

Cetatea Piatra Soimului din satul Pestis, judetul Bihor, este un edificiu ridicat in secolul 13, din care astazi mai exista doar ruine. In 1711, constructia a fost daramata din ordinul autoritatilor habsburgice. Dovada existentei sale reprezinta, insa, un motiv in plus pentru turisti sa viziteze acest judet incarcat de istorie. 

Cetatea Piatra Soimului
a fost pentru prima data amintita in anul 1306. Constructia a fost ridicata in timpul regilor arpadieni de catrea Paul, jude regal din neamul Geregye, impreuna cu Sebusvar – Bologa, intre anii 1242 si 1276. 

Ridicata pe un pinten de calcar

Accesul spre ruinele cetatii se face prin satul Pestis de langa orasul Alesd. De aici trebuie parcrus un drum asfaltat si apoi unul pietruit, prin padure, pana la stanca. Cetatea a fost inaltata pe un pinten de calcar, deasupra paraului Secatura la 484 m altitudine. 

In timpul existentei Pasalacului de la Oradea, cetatea a fost resedinta de sangeac, o entitate administrativa in cadrul Imperiului Otoman, diviziune a pasalacului. 

Turnul de pe stanca de calcar

Cetatea Piatra Soimului este accesibila numai dinspre est, unde era aparata de un sant lat si adanc. In centrul cetatii este amplasat un turn masiv rectangular din piatra nefasonata, ridicat pe o stanca de calcar.  

Cetatea a avut si o curtina exterioara in fata santului, iar intrarea in edificiu se facea pe un pod pe piloni din piatra.  

Dupa 4 secole de existenta, in anul 1711 trupele imperiale austriece au aruncat in aer Cetatea Piatra Soimului, astfel incat in prezent se prezinta doar sub forma de ruine.

Pentru a cauta cazare in Oradea, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Tourist Regions

Poll

Would you rather going in mountains or on the seaside?



units found.

News

You are here: Atracţii turistice Ruinele Cetatii Piatra Soimului: Patru secole petrecute pe un pinten de calcar