Castele

Castelul Alexius şi Georgius Bethlen din Criş

Castelul Alexius şi Georgius Bethlen din Criş

Castelul Alexius şi Georgius Bethlen din Criş este considerat cel mai frumos castel construit în stilul Renaşterii transilvănene. A fost construit între secolele XIV-XVII, servind ca reşedinţă nobiliară fortificată. Incinta fortificată de plan pătrat, a fost întărită la colţuri cu bastioane circulare şi cu un turn de intrare, numit Turnul Arcaşilor. Castelul dispune şi de o loggie cu deschideri arcuite semicirculare.
 
Castelul Apaffy din Coştiui

Castelul Apaffy din Coştiui

Castelul Apaffy situat în satul Coştiui, judeţul Maramureş se presupune că a fost înălţat în jurul anului 1353, moment în care datorită existenţei minelor de sare a figurat ca şi domeniu regal. Castelul avea scopul de a oferi apărare minelor şi minerilor în caz de primejdii. Datorită tendinţelor de expansiune ale turcilor, în 1539 s-au efectuat lucrări de reparare şi fortificare ale castelului pentru a putea rezista eventualelor atacuri ale acestora.
 
Castelul Apaffy din Dumbrăveni

Castelul Apaffy din Dumbrăveni

Castelul Apaffy din Dumbrăveni este situat la 20 km est de Mediaş, în lunca Târnavei Mari. Castelul feudal în formă de cetate a fost construit în secolul al XVI-lea în stilul Renaşterii, de către Grigore Apaffy, prefect al judeţului Dobâca, care în 1552 a cumpărat toate moşiile existente în Dumbrăveni. Castelul cetate a fost atacat în 1562 în timpul răscoalei secuilor. În urma atacului a suferit daune semnificative şi a fost necesară refacerea şi întărirea castelului cu noi bastioane.
 
Castelul Bánffy din Bonţida

Castelul Bánffy din Bonţida

Castelul Bánffy din Bonţida, judeţul Cluj a fost construit de familia Bánffy, care a primit domeniul de la regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Construcţia castelului a început probabil în 1437, când baronul a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-şi ridica un castel. Lucrările au fost finalizate în 1543, însă prima atestare documentară a castelului datează din secolul al XVII-lea, mai precis din 1680, când într-un raport militar se preciza existenţa unui sistem de fortificaţii care înconjura conacul.
 
Castelul Bánffy din Borșa

Castelul Bánffy din Borșa

Castelul Bánffy din Borșa a fost construit în secolul al XIX-lea în stil eclectic cu elemente neobaroce şi neoclasice, din 1957 a devenit Spital de Boli Psihice Cronice, iar din 2003 a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean Cluj. Castelul are formă dreptunghiulară, fiind dispus pe nivelul parterului, etajului şi şarpantei, cu un turn dreptunghiular în colţul de sud-vest. Accesul se face printr-un portic neoclasic mărginit de 5 coloane dorice, care susţin terasa etajului. Faţadele au fost elaborate în stil neobaroc, cu decoraţiuni bogate la ferestrele etajului. Din portic se intră în hol şi încăperile parterului, iar o scară asigură accesul la etaj. Turnul depăşeşte înălţimea şarpantei, ferestrele ultimului nivel fiind înguste şi curbate în partea de sus. La parter se mai găseşte în hol mobilierul original de lemn, decorat cu oglinzi veneţiene.
 
Castelul Bánffy din Răscruci

Castelul Bánffy din Răscruci

Castelul Bánffy din Răscruci, comuna Bonţida, judeţul Cluj a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil eclectic. Castelul este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004. Conform cronicilor familiei Bánffy actualul castel a fost ridicat în 1809, pe locul unei reşedinţe de vară şi a fost locuit de baronul Bánffy Ádám. Castelul a funcţionat din 1967 până în 2007 ca şcoală pentru copii cu nevoi speciale.
 
Castelul din Banloc

Castelul din Banloc

Castelul Banloc situat în localitatea Banloc, judeţul Timiş, a fost construit în anul 1793 de către contele Karátsonyi Lázár, urmând ca de la începutul secolului al XIX-lea şi până în primii ani ai secolului al XX-lea să fie decorate atât clădirea cât şi parcul. Castelul a fost devastat în urma primului război mondial, urmând să sufere daune şi mai accentuate între anii 1948-1989. Contele Karátsonyi-Keglevich Imre a vândut castelul şi parcul, în 1935, ex-reginei Elisabeta a Greciei, sora regelui Carol al II-lea al României. Aceasta renovează întregul complex, castelul cunoscând astfel o ultimă perioadă de glorie. După plecarea reginei şi alungarea angajaţilor, statuile parcului au fost vandalizate, arhiva şi biblioteca-arse.
 
Castelul Bathyányi din Aleşd

Castelul Bathyányi din Aleşd

Castelul Bathyányi din Aleşd a fost construit de contele Bathyány József la începutul secolului al XIX-lea în stil baroc. Acesta a primit domeniul Aleşdului în 1779 de la împărăteasa Maria Terezia. Maria Terezia a donat moşii în zona Aleşdului şi familiilor: Bethlen, Zichy, Richter şi Iacob. Actual castelul funcţionează ca spital.
 
Castelul Béldy din Geaca

Castelul Béldy din Geaca

Castelul Béldy din Geaca, judeţul Cluj a fost înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj în anul 2004. Castelul a fost construit de Béldy Ákos în secolul al XIX-lea. Acesta s-a mutat cu familia la Geaca în urma obţinerii rangului de prefect al Clujului, deţinând această poziţie între 1888 şi 1905. Castelul a fost revendicat de către Kerekes Maria, urmaşa familiei conţilor Béldy.
 
Castelul Béldy din Jibou

Castelul Béldy din Jibou

Castelul Béldy din Jibou, situat într-o frumoasă pădure de stejar, la aproximativ 3 km de centrul oraşului, a fost construit la începutul secolului al XX-lea de familia nobiliară Béldy. Castelul este înconjurat de un parc de circa 4,5 ha. În urma naţionalizării castelul a avut mai multe destinaţii: sediul Spitalului raional Jibou, Căminul de bătrâni Jibou, iar în prezent este Centrul de Integrare prin Terapii Ocupaţionale, castelul şi parcul care îl înconjoară reprezintă o locaţie deosebită pentru tratarea bolnavilor.
 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Castele