Castelul de la Hunedoara

Email Imprimare PDF
Castelul de la Hunedoara

Bine ati venit în cetatea Hunedoarei, devenita castelul celui mai stralucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin.

Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, prezentei unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani.

Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa ce domina orasul Hunedoara. Pentru cei atrasi de evul mediu castelul reprezinta un monument singular in Romania si printre cele mai atractive din spatiul european.

Prima atestare a castelului dateaza din anul 1443 si apare intr-un document semnat chiar de Iancu de Hunedoara, care a fost pastrat pana in prezent. Primul mostenitor al castelului, Iancu de Hunedoara, incepe in jurul anului 1440 lucrarile de modernizare si de extindere ale fortaretei, daruindu-i pentru prima data infatisarea unui impresionante locuinte medievale.

De-a lungul istoriei sale, castelul avea sa aiba mai multi proprietari, dintre care unii au incercat sa-si puna amprenta personala asupra stilului. Castelul si-a pastrat intotdeauna numele primilor proprietari, ramanand cunoscut peste veacuri drept castelul Huniazilor sau al Corvinestilor. Castelul a fost restaurat si transformat în muzeu. Afectat în secolul XIX de un incendiu care a distrus acoperisul si mobilierul, a început să fie restaurat în secolul XX. Între 1965 - 1970 s-au desfăsurat principalele lucrări de restaurare.

Camerele inalte, obiectele pastrate de sute de ani, turnurile ce stau de straja castelului, toate te fac sa revii intr-o lume in care istoria pare vie.

In curtea castelului nu departe de capela se afla o fantana adanca de 30 de metri despre care se spune ca ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca vor ajunge la stratul de apa. Dupa 15 ani, cand au terminat fantana, stapani castelului nu s-au tinut de promisiune. Legenda spune ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna “Apa aveti, dar suflet nu”. In realitate, inscriptia se traduce astfel “Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica”.

In acest loc s-au filmat scene ale unor filme internationale, s-au tinut concerte, s-au facut documentare si s-a petrecut in "timpi istorici."

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Castelul de la Hunedoara