Golești – istorie în aer liber

Email Imprimare PDF

 

Golești – istorie în aer liber

Dai de Golești printre fruntasii Revolutiei de la 1848 si printre reformatorii radicali din a doua jumatate a sec. XIX-lea, printre eroii din Primul Razboi Mondial, in bibliografia unor manuale de jurnalism, intr-o fundamentala istorie a scolii romanesti…in general, ii gasesti in istoria Tarii Romanești din ultimele secole.

Istoricii au reusit sa afle cate ceva despre un anume Baldovin (mort dupa 1500), venit cu un frate, din Ardeal, considerat intemeietor al neamului Golestilor din Argesul de azi. O descendanta a sa, Vișa din Golesti se casatoreste in prima parte a sec. XVII cu un boier Stroe Leurdeanu. Acest Stroe a ridicat pe la 1640 conacul care astazi este punctul central al Muzeului Golesti, o citadela culturalo-istorica, pozitionata la vreo 10 km de la Pitesti.

Totusi, pe fosta mosie a boierilor Golesti se afla si un muzeu al satului (mai mare, mai aerisit decat cel din Bucuresti), cu profil viticol si pomicol (alaturi de podgorie si livezi), precum si un centru de echitatie pentru copii. Nu degeaba taxa foto este de 28 lei! (biletul de intrare doar 7 lei)

 

Vremea de sambata (30 apr), cand am poposit noi la Golesti, a fost una morocanoasa. O ploaie care mirosea deja a vara ne-a scurtat plimbarea printre casutele stramosilor nostri, asa ca ne-am limitat la nucleul Muzeului: conacul, foisorul lui Tudor, prima scoala superioara din mediul rural romanesc.

Intrarea in complexul muzeul se face pe sub foisorul in care a fost miseleste prins de eteristi, Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei de la 1821. Printre pandurii banuiti de tradare s-a aflat si acel Macedonski din care se trage poetul Alexandru Macedonski. Pentru mine, ca pentru orice oltean, foisorul ala e loc plin de emotii, sacru. Domnul Tudor, unul dintre cele mai tragice personaje ale istoriei noastre, cel care a imbracat camasa mortii pentru a scoate cu sabia putregaiul fanariot care stapanea de la Curtea domneasca pana in sfintele noastre manastiri, dar neindurator si cu pandurii sai care se dedau la jafuri si hotii…

Pentru a citi si despre Manastirea Hurezi, locul unde ar fi trebuit sa fie ingropat Constantin Brancoveanu, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.umblarici.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Golești – istorie în aer liber