Cheile Bistriţei

Email Imprimare PDF
Cheile Bistritei

Cheile Bistriţei, cele mai înguste chei în calcar din Romania, situate pe râul cu acelaşi nume din judeţul Vâlcea, în Munţii Căpăţânii din Masivul Parâng, sunt cele mai înguste chei în calcar din ţară. Pentru turiştii care doresc să petreacă un concediu sau un sfârşit de săptămână într-un loc de un pitoresc aparte, aceste chei montane se află la numai o oră de mers cu maşina de Râmnicu Vâlcea, în direcţia Horezu. Din localitatea Costeşti, unde se află celebrul muzeu în aer liber al Trovanţilor - fenomene carstice spectaculoase - drumul spre chei se face spre dreapta, de-a lungul căii ferate de mocăniţă, până la mănăstirea Bistriţa.

La  intrarea în chei se află o frumoasă asezare monahală "Manastirea Bistrita", un monument istoric de o inestimabilă valoare istorică şi religioasă.

Cheile Bistriţei traversează extremitatea vestică a muntelui Arnota având o lungime de 1,2 km. Partea cea mai interesantă a cheilor o constituie cele 22 de peşteri. O altă atracţie a cheilor o reprezintă vegetaţia specifică ce s-a dezvoltat pe stancile abrupte: tisa, floare de colţ, mierea ursului, garofiţa de stâncă, brusturele negru, mojdrenii, micsandrele de stâncă. În total 450 de specii de plante.

Drumul forestier prin cheile Bistriţei urcă la izvoarele Bistriţei în Munţii Căpăţânii sub vârful Zmeuratului cu o înălţime de 1938 m.

Cele mai înguste chei din Romania, declarate rezervaţie naturală,  reprezintă un colţ de natură care merită a fi vizitat. Turiştii pot înnopta în chilii moderne, la Mănăstirea Bistriţa.

Articol realizat de Doina David

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Atracţii turistice Cheile Bistriţei