ILUSTRATĂ de la SOCI: cum arată perla de pe malul Mării Negră, staţiunea favorită a lui STALIN

Email Imprimare PDF

 

ILUSTRATĂ de la SOCI: cum arată perla de pe malul Mării Negră, staţiunea favorită a lui STALIN

 

Soci, situat în sudul Rusiei, pe malul Mării Negre, la graniţa cu Abhazia/Georgia, se află în centrul atenţiei datorită Jocurilor Olimpice de Iarnă, încheiate de curând. Staţiunea e cunoscută însă ca fiind preferată de Iosif Stalin, care şi-a construit o vilă acolo, pornind o tradiţie urmată de majoritatea liderilor ruşi. Soci s-a bucurat de investiţii masive din nou, odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, iar după Olimpiada de Iarnă, va organiza şi curse de Formula 1 şi meciuri de la Campionatul Mondial de fotbal din 2018.

Soci se află aproape de graniţa dintre Europa şi Asia, după clasificările moderne, regăsindu-se în întregime pe "bătrânul continent". Delimitarea sovietică însă, care folosea Caucazul ca limită între cele două continente, plasează oraşul în Asia de sud-vest, de care a aparţinut o bună parte a istoriei sale, cel puţin din punct de vedere istoric şi cultural. Rusia a preluat controlul coastei Mării Negre în 1829, ca urmare a războiului ruso-turc şi a construit o serie de fortăreţe pentru a o apăra în faţa pericolului otoman.

Începând cu 1866, ruşii au început colonizarea regiunii, strămutând familii din toată ţara în aşezarea numită iniţial Dakhovsky şi, apoi, Soci, din 1896. Staţiunea este una dintre puţinele zone din Rusia care are un climat subtropical, bucurându-se de veri calde şi ierni blânde, aşa că a devenit o destinaţie populară pentru turismul estival. Renumită iniţial datorită interesului lui Stalin, care şi-a construit o vilă pe malul mării, începând cu 1954, după cedarea staţiunilor din Crimeea către Ucraina, Soci a devenit, neoficial, capitala de vară a Rusiei.

Stalinskaia dacha, vila de vacanţa a lui Stalin, aşa cum este cunoscută în Soci, este o clădire verde, sobră, ascunsă în spatele pinilor. Vopsită în culori de camuflaj, invizibilă din aer şi de pe mare, clădirea este accesibilă tuturor astăzi, în schimbul unei sume modice, relatează CNN. Una dintre multele dacha (case de vacanţă) construite de fostul lider sovietic, vila din Soci era preferata lui Stalin, care a vizititat-o aproape în fiecare an. Pasiunea lui pentru staţiunea de la malul Mării Negre a pornit o tradiţie, majoritatea liderilor ruşi alegând să-şi petreacă verile acolo.

 

Pentru a citi mai multe stiri turistice accesati aceasta sectiune a site-ului nostru

citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

 

 

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri ILUSTRATĂ de la SOCI: cum arată perla de pe malul Mării Negră, staţiunea favorită a lui STALIN