Turismul romanesc, infranat de contributiile prea mari pentru salarii

Email Imprimare PDF

Turismul romanesc, infranat de contributiile prea mari pentru salarii

 

Turismul romanesc are nevoie de o taxare corecta, ajustata posibilitatilor reale ale acestei industrii fara fum si care sa permita preturi comparabile cu cele din Bulgaria sau Grecia.

Hotelierii romani nu pot mentine preturile la fel de mici precum concurentii lor straini, atat timp cat TVA-ul in turism in Bulgaria este de 9% pentru toate serviciile oferite turistilor straini, iar in Romania doar pe cazare si micul dejun inclus, spun oficialii Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

In mod grav, noul proiect al Legii Sanatatii prevede plata contributiei la asigurarile de sanatate la nivelul salariului mediu, ceea ce va exercita o presiune suplimentara pe angajator si va creste exponential presiunea fiscala pentru investitorii in turism, unde exista si salarii sub nivelul mediu pe economie, conform declaratiilor lui Dan Matei Agathon, presedintele FPTS.

Acest lucru ar inseamna ca turismul va plati taxe mai mari in mod nejustificat, pentru ca normal este ca orice contributie pe venitul salarial sa fie calculata prin raport cu salariul real, nu cu unul virtual: 

“De exemplu, o camerista sau persoana care se ocupa de intretinerea gradinii, a piscinei sau a locului de joaca pentru copii din cadrul unui hotel nu are neaparat salariul mediu pe economie, nivelul lor de salarizare fiind mai apropiat de salariul minim. In situatia in care se va modifica baza de calcul pentru cotele de contributii la sanatate, raportandu-se la salariul mediu brut, ambii angajati dati ca exemplu vor plati o contributie la asigurarile de sanatate nejustificat de mare”, explica Agathon. 

In acest fel se aplica o noua frana turismului romanesc, pe langa taxele mari fata de statele invecinate, cum de exemplu Bulgaria, unde TVA-ul pentru prestarile de servicii, inclusiv masa pentru turistii straini, este de 9%, iar impozitul pe profit este de 10%. 

Iar aceasta noua impunere are loc in conditiile in care oricum este greu de concurat cu vecinii de la sud datorita diferentei de taxare, motiv pentru care este dificil de oferit preturi identice sau chiar mai mici pentru turisti, astfel incat litoralul romanesc sa reprezinte o alternativa reala.

Pentru a citi mai multe informatii despre turismul romanesc accesati aceasta sectiune a site-ului nostru

Citeste mai mult...

Sursa:www.dailybusiness.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Turismul romanesc, infranat de contributiile prea mari pentru salarii