Timbuktu, plasat de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate

Email Imprimare PDF

 

Timbuktu, plasat de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate

Timbuktu, un oraş din nordul statului african Mali, controlat de la sfârşitul lunii martie de islamişti, şi Mormântul lui Askia au fost înscrise de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu mondial periclitate, la cererea guvernului malian, a anunţat joi această organizaţie.

Comitetul pentru patrimoniul mondial, reunit în oraşul Sankt Petersburg din Rusia, "a acceptat cererea formulată de guvernul din Mali de a înscrie Timbuktu, dar şi Mormântul lui Askia, pe lista UNESCO a siturilor de patrimoniu în pericol", se afirmă în comunicatul emis de UNESCO. Mormântul lui Askia este situat în Gao, un alt oraş din nordul statului Mali, controlat de islamişti.

"Decizia vizează înlesnirea cooperării în favoarea siturilor ameninţate de conflictele armate care afectează regiunea", precizează acelaşi comunicat.

Comitetul UNESCO a cerut vecinilor statului Mali să "facă tot ceea ce este posibil pentru a preveni traficul cu obiecte culturale provenind din aceste situri".

Oraşele şi regiunile administrative din nordul statului Mali - Timbuktu, Kidal şi Gao - au căzut în mâinile grupărilor armatei islamiste după lovitura de stat din 22 martie, care a dus la înlocuirea preşedintelui Amadou Toumani Tourré.

De atunci, armata maliană este incapabilă să recucerească terenul pierdut, iar autorităţile de tranziţie aflate la putere la Bamako, după retragerea autorilor puciului, pe 6 aprilie, par a fi neputincioase.

Pentru a citi si despre un proiect UNESCO din tara noastra, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.realitatea.net

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Timbuktu, plasat de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate