Cum ajunge Delta Dunarii un loc pustiu in care lipseste esentialul: pestele. Cumparatorii de la oras sunt partasi, fara voia lor, la distrugere

Email Imprimare PDF

 

Incet, incet, o minune a naturii cum este Delta Dunarii ar putea ajunge un loc pustiu din care lipseste tocmai esenta: pestele. In ultimii ani, incurajati de legislatia slaba, braconierii au jefuit fara incetare. Autoritatile spun ca nici jumatate din capturi nu sunt trecute prin acte. Grosul este comercializat la negru, iar cumparatorii de la oras ajung fara voia lor partasi la aceasta distrugere. Doar cativa localnici au inteles proportiile dezastrului si incearca  sa exploateze ca la carte aceasta nepretuita resursa.

Pescarii au iesit cu noaptea-n cap, pe lacul Babadag. Nea Trofin si baietii din echipa lui sunt printre putinii din Delta Dunarii care se incapataneaza sa faca totul legal.

Priveste trist, dupa ore in sir de stat intr-un soare arzator, ca plasele sunt goale. Braconierii au secat apa de peste."Productia slaba, domnisoara. Si uite asa, ca ne chinuim", spune el.

La amiaza, la Cherhana, proprietarii de pescarii asteapta sa se intoarca lotcile. Prefera sa cumpere de aici cu factura, iar pretul este unul corect. Dupa ce a fost descarcat, pestele este spalat, cantarit, pus la gheata si trimis spre pescariile din toata tara.
-  Depinde. Multi au combinat pescuitul cu turismul, pescuitul sportiv, si daca nu castiga dintr-o parte isi aduc venitul din cealalta parte."
Localnicii ne pregatesc pe loc un crap, crescut natural. Gustul este divin, mai ales cu mamaliguta si neaparat ardei iute.
Localnicii ne pregatesc pe loc un crap, crescut natural. Gustul este divin, mai ales cu mamaliguta si neaparat ardei iute.

Administratorul lacului Babadag a evitat sa lucreze la negru si tocmai de aceea a putut accesa fonduri europene pentru acvacultura ecologica.

Pentru a citi mai multe despre Delta Dunarii, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.incont.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Cum ajunge Delta Dunarii un loc pustiu in care lipseste esentialul: pestele. Cumparatorii de la oras sunt partasi, fara voia lor, la distrugere