Trista poveste a pădurii Breite

Email Imprimare PDF

 

Trista poveste a pădurii Breite

După ce ai vizitat platoul de stejari şi goruni de la Breite, un deal din vecinătatea Sighişoarei, este greu să afli, deodată, că un sfert din acest platou a dispărut într-o singură zi. Mai ales când arborii de acolo reuşiseră să învingă timpul şi capriciile sale vreme de peste 100 de ani.

Pe Facebook, vestea a fost dată printr-o imagine, care arăta tot ce mai rămăsese dintr-un stejar secular, după incendiul de marţi, 27 martie. Imaginea îţi sugerează cum s-a întâmplat totul: focul a răpus rapid coroanele, iar apoi a început asediul asupra tulpinilor, părăsind arborii doar atunci când nu le mai rămânea nicio şansă de a înverzi din nou. 
După sute de ani în care au ţinut umbră locurilor, 50 de stejari şi goruni seculari (unii de peste 200-300 de ani) au dispărut astfel în câteva ore. Odată cu ei au fost arse 20 de hectare de păşune. Bilanţul a fost făcut după 16 ore în care pompierii mureşeni au apărat copacii de foc.

O poveste de supravieţuire
Este ultima dintre poveştile triste ale platoului de la Breite. În ultimii 50 de ani, de la Breite s-a tăiat lemn pentru nevoile URSS, unii copaci au fost pur şi simplu aruncaţi în aer, cu rădăcini cu tot, pentru a face loc unui teren agricol, ba chiar a existat un plan al comuniştilor, potrivit căruia platoul urma să devină aeroport. Tot aici a fost construit un depozit de armament al armatei, în 1980, pentru acest "măreţ" proiect fiind răpuşi alţi câţiva arbori
Şi după 1989 au existat planuri în calea cărora stăteau copacii. Unul a fost Dracula Park, însă intervenţia UNESCO a oprit scenariul în care scria clar că drujbele şi volele urmau să vuiască pe deal.

Pentru a cauta cazare in Sighisoara, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult..,

Sursa: www.realitatea.net

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Trista poveste a pădurii Breite