De ce ar accepta Ministerul Finantelor un TVA zero pentru turismul incoming

Email Imprimare PDF

 

De ce ar accepta Ministerul Finantelor un TVA zero pentru turismul incoming

Intentia ministrului Turismului, Cristian Petrescu, de a propune Ministerului Finantelor sa aplice TVA zero pentru cazarea turistilor straini (incoming), nu este o noutate in industrie, in contextul in care organizatii de profil au militat pentru aceasta masura timp de mai multi ani.

In prezent, TVA-ul pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si de 24% pentru operatorii de turism.

"O masura importanta pentru turism ar fi sa nu mai existe TVA la incoming. Este o neintelegere legislativa la mijloc, pentru ca incoming-ul inseamna export de servicii turistice, iar firmele romanesti nu platesc TVA pentru exporturi", a declarat recent ministrul Cristian Petrescu.

"O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", a mai spus Petrescu.

Referitor la aceasta declaratie, Dragos Raducan, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), a spus ca propunerea aplicarii unui TVA zero pentru incoming (turistii straini care vin in Romania-n.r.) este o masura pentru care organziatia militeaza de peste 15 ani.

"Initiativa se va opri probabil la Finante, unde se calculeaza cat se pierde daca nu mai avem TVA la 50.000 de turisti, in loc sa se calculeze cat castigam dupa urma a 200.000 de turisti. Toate tarile care au fost lovite de criza au cautat si aplicat masuri pentru stimularea consumului, implicit a turismului. La noi afacerile din turism se inchid pentru ca exista taxe peste taxe", a explicat Dragos Raducan.

Pentru a citi si despre cresterea preconizata in turismul romanesc in anul 2012, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.dailybusiness.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri De ce ar accepta Ministerul Finantelor un TVA zero pentru turismul incoming