Manastirea Sinaia, loc de pelerinaj pentru turistii care isi petrec Craciunul la munte

Email Imprimare PDF

 

Manastirea Sinaia, loc de pelerinaj pentru turistii care isi petrec Craciunul la munte

In aceasta perioada, majoritatea turistilor care au ales sa isi petreaca Craciunul la Sinaia trec pragul celui mai popular obiectiv turistic si religios din zona. Este vorba de manastirea Sinaia, un lacas vechi de sute de ani, incarcat de traditie si istorie. Manastirea este prima constructie din Sinaia, asa cum este cunoscut astazi orasul de pe Valea Prahovei, iar istoria sa se leaga de istoria localitatii.

A fost construita in secolul XVII, fiind fondata de Spatarul Mihail Cantacuzino, dupa o vizita facuta de acesta, alaturi de mama sa, la muntele Sinai. De aici si numele localitatii si, ulterior, al orasului: Sinaia, in amintirea Sinaiei celei mari.

Picturile lui Parvu Mutu Zugravul

Biserica veche are hramul Adormirii Maicii Domnului si a fost construita in frumosul stil brancovenesc. Pictura a fost asigurata de renumitul Parvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al familiei Cantacuzino. Paraclisul Schimbarea la fata, in fapt o mica capela specifica manastirilor, a fost construit in 1695, pictura fiind asigurata in acest caz, cel mai probabil, de un ucenic al lui Parvu Mutu Zugravul. Scenele pictate in aceasta manastire reprezinta intreaga viata a Mantuitorului, de la Intrupare, pana la Rastignire, Inviere si Inaltare.

Carol I si Carmen Sylva

Alaturi de aceste constructii, aici s-a ridicat incepand din perioada 1842-1846 Biserica Mare a manastirii Sinaia, unde se tin si astazi slujbele religioase. In pronaos sunt pictate portretele Regelui Carol I si Reginei Elisabeta, cunoscuta si sub pseudonimul literar de Carmen Sylva, persoane extrem de apropiate de istoria orasului Sinaia. Pictura de aici este realizata in stil neobizantin de danezul Aage Exner.

Personalitati de seama

Odata cu cresterea importantei turistice a localitatii Sinaia si dupa interesul mare acordat de familia regala, orasul a devenit practic capitala de vara a tarii. La aceasta manastire s-au recules Regii Carol I, Ferdinand si Carol al II-lea, dar si Regele Mihai. De-a lungul vremii au trecut pragul manastirii o seama de personalitati ale culturii romane, printre care Nicolae Balcescu, Eliade Radulescu, Badea Cartan, George Cosbuc, I. L. Caragiale, George Enescu, Nicolae Iorga, Marin Preda etc.

Autor: Ionut Vasilescu

Pentru a citi despre o alta statiune de pe Valea Prahovei, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.skytrip.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Manastirea Sinaia, loc de pelerinaj pentru turistii care isi petrec Craciunul la munte