Opriţi dezastrul ecologic din Făgăraş! Vezi ce-au făcut "băieţii deştepţi" din albia Pârâului Capra

Email Imprimare PDF

 

Opriţi dezastrul ecologic din Făgăraş! Vezi ce-au făcut

România a dat startul pentru ca"băieţii deştepţi" cu priză la bani să capteze mai toate râurile din ţară pentru a construi microhidrocentrale, necesare pentru producţia energiei verde. Prin captarea apelor curgătoare impactul asupra mediului reprezintă un adevărat dezastru ecologic. Însă, reprezentanţii statului cu atribuţii în domeniu închid ochii. În judeţul Argeş, responsabilii cu energia verde sunt afaceriştii locali Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu, prin firma Imob Expert Consulting. Cei doi vor fi beneficiarii a 10 microhidrocentrale care urmează să fie construite pe pârârurile Capra, Buda şi Otic, afluenţii râului Argeş, într-o arie protejată,  încadrată în reţeaua Natura 2000, ca sit de importanţă comunitară. Proiectul a fost elaborat de Aqua-Invest SRL, iar finanţarea este asigurată de CEC Bank.

Autorităţile care au avizat acest proiect dau din colţ în colţ, afirmând că toate avizele au fost acordate "conform prevederilor legale". Într-adevăr, atât în Acordul de mediu nr. 14/09.11 2009, cât şi în Acordul nr. 10/21.04.2010, ambele date firmei Imob Expert Consulting SRL Piteşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş prevede, printre altele că: "Se interzice amplasarea directă pe sol a materialelor de construcţie şi a deşeurilor, depozitarea temporarară a acestora se va face doar după impermebealizarea suprafeţelor respective cu folie de polietilenă. Şantierul, drumurile de acces provizoriu şi toate suprafeţele al căror înveliş vegetal a fost afectat vor fi renaturate adecvat şi redate folosinţei lor iniţiale, sub atenta îndrumare a unui biolog, pentru a se evita introducerea de specii noi în aria vizată de proiect. Constructorul se va obliga să reducă volumul lucrărilor în perioada de reproducere a păstrăvului" - etc. Din păcate, aşa cum se poate constata la faţa locului, toate aceste prevederi au rămas doar pe hârtie. În urma unei solicitări a cotidianului Jurnalul Naţional, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu s-au deplasat pe cele trei parâuri, unde au constatat că deşeurile sunt depozitate anapoda. Directorul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Marius Bărbulescu, a precizat că societatea Imob Expert Consulting a fost amendată contravenţional cu 20.000 de lei.

Pentru a citi despre Parcul National Retezat, o alta arie protejata prin lege, accesati aceasta sectiune a site-ului nostru.

Citeste mai mult...

Sursa: www.jurnalul.ro

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Ştiri Opriţi dezastrul ecologic din Făgăraş! Vezi ce-au făcut "băieţii deştepţi" din albia Pârâului Capra